Duitsland heeft de coronamaatregelen in het land dinsdag verder aangescherpt. In gebieden waar veel besmettingen worden vastgesteld, mogen op privéfeestjes en familiebijeenkomsten nog maar maximaal 50 personen samenkomen. Een landelijke lockdown moet daarmee koste wat kost worden voorkomen, zei bondskanselier Angela Merkel.

De nieuwe maatregel geldt in gebieden waar meer dan 35 corona-infecties per 100.000 inwoners zijn, waaronder Berlijn. Bij meer dan 50 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners worden de teugels nog strakker aangetrokken: zo wordt de maximum groepsgrootte in de privésfeer dan bijgesteld naar tien en in het openbaar naar 25.

"We willen regionaal inzetten, specifiek en doelgericht, in plaats van het hele land weer op slot te gooien", aldus Merkel.

Niet in alle gebieden in Duitsland nemen de besmettingscijfers namelijk in grote mate toe. De zogenoemde hotspot-strategie moet ervoor zorgen dat de negatieve gevolgen voor de economie zo veel mogelijk worden beperkt.

Boete voor vervalsing persoonsgegevens in horeca

De regering maakte daarnaast bekend een boete van minimaal 50 euro in te stellen voor personen die vervalste persoonsgegevens achterlaten bij een horecabezoek. Het achterlaten van persoonlijke gegevens na een horecabezoek is in Duitsland verplicht: op die manier kunnen betrokken personen makkelijker worden ingelicht bij een besmetting.

Hoewel een aantal maatregelen per deelstaat kan verschillen, geldt in het hele land nog altijd dat er 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Ook is het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en in winkels verplicht.

Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer is verplicht in Duitsland. (Foto: ANP)

Merkel vreest voor toenemend aantal besmettingen

Duitsland is de zomer gezien het aantal coronabesmettingen relatief goed doorgekomen, stelde Merkel. De laatste weken vertoont het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen in het land echter een stijgende lijn. Het 83 miljoen inwoners tellende land noteerde de afgelopen dagen tot wel 2.400 nieuwe besmettingen per dag. Eind juli waren dat nog zo'n 300.

Indien deze trend doorzet, waarschuwde Merkel dinsdag, kan het aantal dagelijkse besmettingen in december stijgen tot wel 19.200.