Netherlands

Drie nieuwe namen dingen mee naar NS Publieksprijs

De lijst met nominaties voor de NS Publieksprijs 2020 is bekend. Daarop staan dit jaar drie schrijvers die nog niet eerder genomineerd zijn en drie schrijvers die meer dan één keer genomineerd zijn, onder wie tweevoudig oud-winnaar Geert Mak.

Geschiedkundige en opiniemaker Rutger Bregman, Studio Sport-medewerker Edwin Schoon en de Boekenweekessayist 2021 Roxane van Iperen zijn dit jaar voor het eerst genomineerd.

In De meeste mensen deugen neemt Rutger Bregman de lezer mee op een reis door de geschiedenis en geeft de schrijver nieuwe antwoorden op oude vragen. BASTA van Edwin Schoon is een biografie over het leven van oud-voetballer Marco van Basten en in 't Hooge Nest schrijft Roxane van Iperen over de geschiedenis van het huis dat ze in 2012 kocht en dat een onderduikadres bleek te zijn geweest voor Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Astrid Holleeder was eerder genomineerd in 2017 met Judas en in 2018 met Dagboek van een getuige. In Familiegeheimen schrijft ze over het leven, voor, tijdens en vooral na het proces tegen haar broer Willem Holleeder.

Herman Finkers was in 1997 al eens genomineerd met Ich bin ein Almeloër! en in 1998 met Het meisje met de eierstokjes. Deze keer staat hij op de lijst met De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door, een boek vol oneliners, wijsheden en poëzie van de cabaretier.

Geert Mak won de prijs (die toen nog de Trouw Publieksprijs heette) in 2000 met De eeuw van mijn vader en in 2004 met In Europa. Het boek Grote verwachtingen is daarop het vervolg en pakt de draad weer op in 1999, waar In Europa eindigde.

Sculptuur

Vanaf vanavond kan een maand lang gestemd worden op deze boeken óf een boek naar keuze via www.nspublieksprijs.nl. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De winnaar wordt bekendgemaakt in de talkshow M op NPO 1.

De NS Publieksprijs bestaat uit de eretitel Boek van het Jaar 2020, een sculptuur van Jeroen Henneman, een bedrag van 7500 euro en een jaar lang gratis eerste klas reizen met de trein. Stemmers maken ook kans op een jaar gratis treinen en een jaar lang gratis boeken.

Football news:

Pele over de dood van Maradona: Ik heb een grote vriend verloren en de wereld is een legende
Door de dood van Maradona werd de playoffwedstrijd van Boca juniors in de Copa Libertadores een week uitgesteld.Boca juniors en Internacional zouden het eerste deel van de 1/8 Copa Libertadores finale spelen op 26 November om 03:30 moskou Tijd. CONMEBOL besloot zowel deze als de return games met een week uit te stellen vanwege de dood van de voormalige Argentijnse voorwaartse Diego Maradona. De eerste wedstrijd vindt dus plaats op 3 December, de tweede op 10 December
Sterling hiel gaf een assist aan Foden in de Champions League-duel met Olympiakos
Jurgen Klopp: ik begrijp niet waarom je 2.000 mensen in het stadion kunt laten voor 60.000 toeschouwers en dezelfde 2.000 in de arena voor 9.000
De piek daalde na een knieoperatie. Hij hoopt in 4 maanden terug te keren
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Russische Olympisch Comité (ROC) betuigden hun medeleven met het overlijden van de Argentijnse voetballer Diego Maradona. Maradona is vandaag overleden na een hartstilstand. Hij was 60 jaar oud. Vaarwel, grote voor altijd. Je had een rusteloze ziel, maar je verrukte de wereld met je unieke voetbalvaardigheden. Rust in vrede citeerde het Twitter account van het IOC Thomas Bach als gezegde
Nepomnyashchy herinnert zich hoe hij Maradona versloeg op het WK: vroeg hem om te slaan, schudde handen na de wedstrijd, en nu vergeleken met Yesenin