Netherlands

Doetinchem alert, kans op drukte bij mogelijke promotie De Graafschap

De gemeente Doetinchem houdt er rekening mee dat er vanavond toch supporters van De Graafschap naar stadion De Vijverberg komen, ondanks oproepen om weg te blijven. De club speelt vanavond tegen Helmond Sport en kan promoveren naar de Eredivisie. Vanwege de coronamaatregelen zijn supporters niet welkom bij de wedstrijd.

Vorige week vrijdag speelde De Graafschap tegen Jong Ajax. Toen bestond ook al een kans op promotie, maar dat gebeurde vanwege een gelijkspel niet. Desondanks kwamen er honderden supporters naar stadion De Vijverberg.

Journalisten werden geïntimideerd en een persfotograaf werd belaagd. Er is aangifte gedaan en de politie doet onderzoek, meldt Omroep Gelderland.

Ziekenhuizen liggen vol

Net als toen zijn supporters ook nu niet welkom. "De besmettingen zijn ook in de Achterhoek nog (te) hoog en onze ziekenhuizen liggen vol", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Zoals zoveel anderen zouden wij ook graag de promotie vieren. Maar het kan helaas niet. De gemeente Doetinchem doet daarom, net zoals de leiding van De Graafschap, een beroep op alle supporters de wedstrijd thuis te kijken en een eventuele promotie ook thuis te vieren."

Als er toch mensen naar het stadion komen, zijn gemeente en politie naar eigen zeggen voorbereid voor op verschillende scenario's. Vanuit het raadhuis klinkt de boodschap dat als nu geen supporters komen, de kans groter is dat er na de zomer wél weer publiek het stadion in mag.

Naast De Graafschap hebben ook Go Ahead Eagles, Almere City en NAC Breda vanavond een kans om direct naar de Eredivisie te promoveren.

Ook supporters van de andere drie clubs zijn niet welkom bij de stadions. Ondanks de kleinere kans voor die clubs om te promoveren, hebben de supporters er wel vertrouwen in.

Fans van Go Ahead Eagles zwaaiden eerder vandaag de supportersbus uit. RTV Oost houdt een liveblog bij over de voorbereidingen op de wedstrijd vanavond.

Ook bij Almere City geloven ze nog in promotie. "Het kan gewoon: twee gelijke spelen en wij winnen. Dan is het gebeurd", zegt een supporter tegen Omroep Flevoland.

Over promotie naar de Eredivisie van NAC Breda schreef Omroep Brabant eerder dat de club mag hopen op een klein wonder.

Football news:

Smertin herinnert zich Euro 2004: hij vocht bijna in de gewrichten, verdedigde tegen de jonge Cristiano en begreep de opwinding van de brug
We zouden geen football snobs moeten zijn. In wedstrijden met topteams is diversiteit belangrijk
Leonid Slutsky: ik ben er nog steeds zeker van dat het Finse nationale team de outsider van onze groep is. Ze hadden veel geluk tegen Denemarken
Ik ben geen racist. Arnautovic verontschuldigde zich voor het beledigen van de speelsters van het nationale team van Noord-Macedonië
Gary Lineker: Mbappe is een ster van wereldklasse, hij zal Ronaldo vervangen, maar Messi niet. Leo doet dingen die anderen niet in staat zijn
De Spaanse fan gaat al sinds 1979 naar de wedstrijden van het nationale team. Hij kwam naar de Euro met de beroemde drum (hij zou het hebben verloren tijdens de lockdown)
Ronaldo verwijderde de gesponsorde Coca-Cola op een persconferentie. Cristiano is sterk tegen suiker-maakt er zelfs geen reclame voor