Netherlands

Dit googelen we in coronatijd

We zitten natuurlijk nu al een tijdje met z’n allen binnen en dat heeft duidelijk invloed op het zoekgedrag van Nederlanders op internet. Waar zoeken we met z'n allen naar?

Google Trends maakte de cijfers over de afgelopen tijd op. Tussen de tien meest gestelde vragen van de afgelopen zeven dagen (zie hieronder) zaten drie vragen die gerelateerd zijn aan het coronavirus. Maar wat willen Nederlanders nou massaal weten over het virus?

Status besmettingen

Nederlanders zoeken vooral naar de symptomen van het coronavirus, hoe het virus is ontstaan en wat de laatste status is met betrekking tot het aantal besmettingen. Ook zijn mensen op zoek naar informatie over hoe ze het virus kunnen voorkomen door te zoeken naar de beste mondkapjes en hoe lang het virus kan overleven buiten het lichaam. Opvallend is ook de sterk toegenomen zoekopdrachten voor online leeromgevingen zoals Junior Einstein, Rekentuin en Snappet.

Algemene gestelde vragen

Naast vragen over het coronavirus zijn mensen ook op zoek naar andere informatie. Deze zijn soms gerelateerd aan het virus, zoals wanneer de persconferentie van Premier Rutte plaatsvindt, maar er staat ook een aantal niet gerelateerde vragen tussen. Zo waren Nederlanders bijvoorbeeld benieuwd wie de eigenaar is van De Nachtwacht, wanneer het Pasen is en hoe lang de nek van langnek is.

Dit googelen we in coronatijd

Premier Rutte komt nog trouw op de fiets (met een appel) naar het Binnenhof. | Foto: ANP / Bart Maat

Meest gestelde vragen over het coronavirus

Het gaat hierbij telkens om de afgelopen week:

Trending zoekopdrachten gerelateerd aan corona

De betreffende zoekopdrachten hebben een opmerkelijke (sterke) stijging in zoekvolume doorgemaakt. Het gaat dus niet om de populairste (meest uitgevoerde) zoekopdrachten.

Top 10 vragen overall

Football news:

Jorginho is Interessant voor Bayern en PSG. Chelsea kan hem ruilen tegen Juve voor Pjanic
Mourinho over transfers: ik zou willen dat Tottenham redelijk is en niet veel geld uitgeeft
Mario verlaat het Team na 30 juni. De club kon de huurovereenkomst niet verlengen tot het einde van het seizoen
PSG bood 55 miljoen euro plus bonussen voor Icardi. Inter wil 60 miljoen zonder bonussen
Zenit heeft geen contact met me opgenomen
De Fans van Pilsen hingen rond in het autotheater: keken naar de gastwedstrijd, vierden de herstart en de overwinning
Spelers en coaches van de club uit Californië bellen de fans elke dag: gefeliciteerd, advies en gewoon kletsen. Heel oprecht