Disney gaat ongeveer 28.000 medewerkers ontslaan uit Amerikaanse pretparken. Ongeveer twee derde van dit personeel bestaat uit parttimers, managers zijn de rest. De medewerkers in kwestie zaten al langer thuis doordat parken weinig bezoekers trekken vanwege de coronacrisis.

Josh D'Amaro, het hoofd van de Disney-pretparken, spreekt van een "hartverscheurende" beslissing, maar hij ziet het als de enige optie om de parken te redden tijdens de coronacrisis. De ontslagen medewerkers krijgen negentig dagen salaris mee. In totaal waren er voor de coronacrisis ruim 100.000 mensen in dienst in de Amerikaanse parken.

De twee parken in de Amerikaanse staat Californië zijn al maanden dicht. De parken in Florida zijn geopend. De parken buiten de Verenigde Staten, zoals in Frankrijk en Japan, zijn beperkt geopend. Het park in Hongkong werd vrijdag weer geopend, nadat het in juli werd gesloten. Echter is het daar bijvoorbeeld niet meer mogelijk om met Disney-personages op de foto te gaan.

Het multimediaconcern Disney is zwaar geraakt door de coronacrisis. Het bedrijf meldde in augustus in de kwartaalcijfers een verlies van bijna 4,8 miljard dollar, waarvan 2 miljard verlies afkomstig is van de themaparken.

Ook kon er minder merchandise in winkels worden verkocht. De streamingdienst Disney+ was wel een kleine opsteker voor het bedrijf.