Denemarken wil stoppen met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin, zo meldt TV 2 woensdag op basis van bronnen. Daarnaast zou het land de toediening van het Janssen-vaccin van farmaceut Johnson & Johnson tijdelijk willen stilleggen.

Met het definitief staken van prikken met AstraZeneca zou de vaccinatiecampagne van het land ongeveer twee weken achter op schema raken. Denemarken besloot vorige maand al het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stil te leggen. Het ging toen nog om een tijdelijke prikpauze.

Johnson & Johnson maakte dinsdag bekend de leveringen van het Janssen-vaccin in Europa uit te stellen. Het moederbedrijf van het vaccin besloot dit nadat in de Verenigde Staten zes vrouwen een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes ontwikkelden. Daar werd vervolgens een prikpauze ingelast. Denemarken lijkt dit voorbeeld te zullen volgen.

Nederland zou deze week beginnen met het toedienen van dit vaccin. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weet nog niet precies wat er met de vaccinatieplanning gebeurt als de Janssen-prik zou wegvallen.

Wat is er aan de hand met het Janssen-vaccin?