De hoofdredactie van de Volkskrant heeft maandag haar excuses aangeboden voor een karikaturale illustratie van Maurice de Hond op de cover van het katern V. "Deze roept te veel herinneringen aan de antisemitische karikaturen uit de nazitijd op en had dus nooit gepubliceerd mogen worden", laat de hoofdredactie weten.

De tekening staat op de cover van het katern waarin aandacht aan onder meer cultuur en media wordt geschonken.

In V staat maandag een artikel over de podcast De Deventer Mediazaak van Annegriet Wietsma. In deze zesdelige podcast wordt uitgelegd hoe de media, journalistiek en BN'ers met de moordzaak in 1999 omgingen en hoe 'klusjesman' Michael de Jong onder andere door complottheorieën als dader werd aangewezen, zonder dat hij ooit als verdachte door de politie was aangemerkt.

Maurice de Hond was destijds een van de grote aanjagers achter de onbewezen theorie dat de veroordeelde Ernest Louwes niet de dader kon zijn. Daardoor verschoof de aandacht van pers en publiek naar de klusjesman.

Op de cover van V staat De Hond afgebeeld als een marionettenspeler, om diens invloed op de media en het publiek te illustreren. Maar de tekening vertoont, zoals de hoofdredactie al erkende, sterke overeenkomsten met fascistische en antisemitische spotprenten van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De tekening is extra pijnlijk omdat de ouders van De Hond de vernietigingskampen in Auschwitz hebben overleefd.

'Vreselijk ongeluk'

Hoe de spotprent aan de aandacht van de redactie heeft kunnen ontsnappen wordt op dit moment nog precies uitgezocht, laat hoofdredacteur Pieter Klok aan NU.nl weten.

"Het is begonnen bij een beeldredacteur met te weinig historisch besef. Die heeft het uitgezet en goedgekeurd. Vervolgens zijn er te weinig mensen geweest die er nog eens goed naar gekeken hebben. In het weekend zijn we dunner bezet en gaan er minder blikken over zo'n afbeelding heen. Dan loop je kans op zo'n vreselijk ongeluk."

De Hond zegt op Twitter dat de afbeelding van de Volkskrant niet toevallig is en dat de krant hem en zijn onderzoek van de corona epidemie bewust geen aandacht wil geven.

Klok ontkent dit stellig: "Ik vind het heel vervelend dat hij dat gevoel heeft. We zijn daar al maanden over met elkaar in gesprek. Ik kwam vanochtend een vrouw tegen, die had de tranen in haar ogen staan: 'Maar goed dat mijn vader dit niet heeft gezien.' Het is erg voor Maurice de Hond, maar ook voor de hele joodse gemeenschap."