Netherlands

De meerval is een plaag voor Enkhuizer karpervissers: 'Je hengel gaat echt helemaal krom'

Sportvissers in Enkhuizen zitten tegenwoordig niet heel relaxt langs de kant, want de kans is groot dat ze een enorme meerval aan de haak slaan. En dan moet je van goede huize komen, wil je die weer van je haak krijgen. Inmiddels spreekt men in het West-Friese stadje al van een ware meervallenplaag.

Een beetje visser draait z’n hand niet om voor een mooie brasem, snoekbaars of karper. Maar een meerval? Da’s toch wel andere koek. Twee meter kunnen ze worden. En dik zestig kilo schoon aan de haak. Bij Hengelsportvereniging Ons Genoegen kampen ze zelfs met een ware meervallenplaag. Zeker tien tot vijftien van die enorme joekels zwemmen rond op de plaatselijke visplek.

Lees ook: Vissers bij Beekse Bergen voelen zich onveilig na steekpartij: ‘Ik kreeg appjes of ik nog leefde’

Bestuurslid Martien Laan luidt de noodklok. “Het zijn er dermate veel dat het een plaag begint te worden. We wisten wel dat ze hier zwommen, maar dat ze zo groot werden, daar schrokken we van. Een jaar of 20 terug zijn ze uitgezet door een beroepsvisser uit het IJsselmeer. Hadden ze dat maar nooit gedaan.”

Krachtexplosie

Fervent karpervisser Eric van der Drift had laatst zelf een meerval van 27 kilo aan de haak. “Een meerval is een totaal ander slag vis, veel meer spieren dan een karper. Dus dat ging met behoorlijk wat angst. Je hengel gaat echt helemaal krom, je molen begint te gieren. Het is een hele beleving, een enorme krachtexplosie.”

Hoewel hij nog steeds nageniet van zijn vangst, vindt ook Eric dat de populatie nu wel erg groot wordt. “Zo nu en dan een meerval vangen is gaaf. Maar als je dat iedere dag moet doen, dat zou ik dan ook weer niet willen. Je ziet hier nu weinig jong bloed, dus je moet continu van buitenaf nieuwe vissen inbrengen. Normaal zwemt er hier snoek, snoekbaars, karpers, maar alles wordt opgegeten. Dat maakt het een probleem.”

Lees ook: Nederlands record gebroken: Dick vangt meerval van 2,36m

Enorm snel voortgeplant

Meerval-kenner Bob van der Vaart laat weten dat de vis is komen ‘overwaaien’. “Ze komen oorspronkelijk uit het oosten vandaan, uit Rusland. Ze hebben zich gesetteld in Frankrijk, in Spanje, en nu is Nederland aan de beurt.”

Het succes van de vis zou wel eens aan de opwarming kunnen liggen, aldus Bob. “Ze hebben zich enorm snel voortgeplant. Het zijn roofvissen, maar voor het gemak eten ze van alles.” Snel zullen ze niet verdwijnen, denkt hij. “Er komen er steeds meer. Het wordt steeds warmer, dus ze gaan zich hier vestigen. Maar uiteindelijk wint de natuur. Als alle kleine aaseters straks weg zijn, hebben ze zelf ook niets meer om te eten.”

Football news:

Alli werd niet opgenomen in Tottenham ' s bod voor de wedstrijd tegen Burnley, hoewel hij niet gewond was
Isco: Zidane verandert me in de 50-60e minuut of zelfs in de helft van de tijd, en laat me vrij in de 80e
Pirlo op Ronaldo ' s optimale positie: begin van links naar binnen en ga naar het midden. Hij kan naast Morata of Dybala
Mikhail Butovsky is waarschijnlijk de beste dokter in onze sport. Een serieus gesprek over onbeschaamdheid tegenover artsen, salarissen en het verlaten van CSKA en Spartak
Naumov over de nederlagen van Zenit, Loko en Krasnodar in de RPL na de Champions League: gebrek aan professionaliteit in de spelers en het vermogen van de coaches
Ronaldo heeft het coronavirus Protocol geschonden. Er is een onderzoek gaande. Na het vertrek van de Italiaanse sportminister Vincenzo Spadafora uit Turijn (4) bekritiseerde de Italiaanse sportminister Juventus forward Cristiano Ronaldo, bij wie het coronavirus werd gediagnosticeerd. De functionaris is van mening dat de speler begin oktober niet naar de plaats van het Portugese nationale team had mogen vertrekken, waar hij COVID-19 bleek te hebben. Volgens Spadafora had Ronaldo in Turijn geïsoleerd moeten blijven. Door Turijn te verlaten, schond Ronaldo het [coronavirus] Protocol. Er is een onderzoek over deze kwestie, er wordt bewijsmateriaal verzameld Spadafora zei op de RAI. Ronaldo testte opnieuw positief op het coronavirus. Om Barca te spelen, heb je een negatief nodig op dinsdag
Sportdirecteur van Khimki ongeveer 2:0 met Rostov: we hebben bewezen dat we een team zijn en kunnen winnen op de weg