Netherlands

De Jonge: signaal GGD gemist, maar waarschuwing had duidelijker gekund

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een waarschuwing gemist van de GGD in Rotterdam, erkent minister De Jonge. Maar de waarschuwing had ook wel wat explicieter gekund, vindt hij.

Eind juli stuurde de GGD een memo waarin stond dat bron- en contactonderzoek in gevaar kwam door het snel oplopende aantal besmettingen, berichtte NRC. Met die informatie is vervolgens niets gedaan.

De GGD'en in Rotterdam en Amsterdam moesten vorige week vrijdag het onderzoek flink afschalen, terwijl De Jonge een dag eerder nog had gezegd dat de capaciteit voldoende was.

Via de voordeur

"Het signaal uit het memo is toen niet opgepikt", zegt de minister. Dat kwam volgens hem mede doordat het stuk vooral ergens anders over ging, namelijk over waar het aantal besmettingen steeg en wat daaraan gedaan kon worden. "En ja, er stond ook een passage in die verwijst naar mogelijk moeten aanpassen van het bron- en contactonderzoek."

De Jonge had het graag geweten, benadrukt hij. "Dan was er een kans geweest om eerder te hulp te schieten." Maar hij vindt ook dat de Rotterdamse GGD een signaal "via de voordeur" had kunnen geven, aan de landelijke GGD-organisatie of aan het ministerie.

Football news:

Barcelona 's Interesse in Isak nam toe na Koeman' s benoeming. Larsson heeft een hoge dunk van de speler (Mundo Sebortivo)
Manuel Pellegrini: als je tegen Real Madrid en var speelt, is het te veel
PSV en Porto zijn geïnteresseerd in Barcelona middenvelder PUC. Volgens Mundo Deportivo willen PSV en Porto de club niet verlaten. De speler zelf is van plan om in de club te blijven en te vechten voor een plaats in het team. Puig heeft onlangs de Catalaanse directie op de hoogte gebracht van zijn onwil om Barca te verlaten, ondanks het feit dat hoofdcoach Ronald Koeman hem adviseerde om te vertrekken in bruikleen. De statistieken van de 21-jarige Spanjaard zijn hier te vinden
Puyol over Barcelona: als we het kampioenschap willen winnen, moeten we zeer goed presteren
Schalke heeft Wagner ontslagen. Het team heeft de Bundesliga niet meer gewonnen sinds januari
Iacini op 3:4 met Inter: zelfs een gelijkspel zou een oneerlijk resultaat, gezien hoeveel kansen Fiorentina maakte
Ramos Pro 3:2 met Betis: de scheidsrechter deed zijn best en deed niets met opzet