Netherlands

De Grijze Wolven verbieden maakt ze alleen sterker

In navolging van Frankrijk heeft de Tweede Kamer in overweldigende meerderheid gestemd voor een onderzoek naar het verbieden van de Turkse ultra-nationalistische Grijze Wolven in Nederland. De Grijze Wolven zijn al decennialang in Europa actief. In Nederland verenigen de Wolven zich onder de koepel Turkse Federatie Nederland (TFN), met ruim twintig lokale afdelingen die zich bijvoorbeeld Stichting Turks Cultureel Centrum (Almelo, Nijmegen), Turkse Kulturele Vereniging (Enschede), Vereniging Samenwerking Nederlandse en Islamitische Jongeren Versam (Rotterdam) en Turks Islamitisch Culturele Stichting (Den Haag) noemen.

De meest zichtbare activiteit is doorgaans een jaarlijks Turks Festival, met Turkse hapjes en muziek, terwijl binnenskamers onder het mom van huiswerkbegeleiding, vrouwenbijeenkomst of integratiebevordering de ultra-nationalistische boodschap wordt uitgedragen. Op groepsfoto’s houden ze meestal braaf de arm laag, maar er zijn zat beelden beschikbaar waarop massaal het handteken van de Grijze Wolven in de lucht wordt gestoken. Ook de symbolische drie halve manen zijn altijd wel ergens zichtbaar.

De ideologie is fascistisch en streeft naar het verenigen van alle Turkse volkeren. In Turkije leidt dat al sinds de jaren zeventig tot geweld tegen iedereen die zich tegen fascisme verzet, meer specifiek tegen Armeniërs, Koerden en linkse Turken. Ook in Nederland is er geweld, bijvoorbeeld tegen Koerdische verenigingen. In Frankrijk gingen leden en sympathisanten van de Grijze Wolven vorige maand op ‘jacht’ naar Armeniërs, opgejut door het conflict om Nagorno-Karabach.

Verbieden klinkt niet onredelijk. Grondwettelijk en internationaal-rechtelijk gezien gaat dat echter niet lukken. Als het al slechts ternauwernood lukt een criminele motorbende te verbieden, hoe ga je dan hard maken dat Turkse Culturele Verenigingen eenzelfde lot zou moeten treffen? De hele koepel TFN illegaal maken? Knikker ze dan eerst maar uit het Contactorgaan Moslims en Overheid, waar TFN sinds 2013 deel van uitmaakt, en stop de subsidies die tien gemeentes (Amsterdam, Arnhem, Beverwijk, Den Haag, Dordrecht, Hengelo, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam en Soest) nog altijd geven aan lokale afdelingen.

Lees ook: De achtertuin van Rusland en Turkije is ook de onze

De Tweede Kamer-fracties die stemden voor onderzoek naar een verbod van de Grijze Wolven (alle partijen, behalve Denk), weten natuurlijk best dat een dergelijke inperking van de vrijheid van vereniging indruist tegen de mensenrechten. Dit onderzoek komt voort uit politiek opportunisme. De meningsverschillen tussen Europa en Turkije stapelen zich op, onder andere over het oostelijke Middellandse Zeegebied, Nagorno-Karabach en Libië. Omdat Erdogan in een coalitie zit met de moederpartij van de Grijze Wolven, de nationalistische MHP, treft retoriek over een verbod in Turkije doel. Maar in plaats van iets op te lossen, drijft een niet uitvoerbaar verbod de conflicten alleen maar op de spits. Het wakkert het nationalisme aan Turkse zijde aan en drukt veel Europeanen met Turkse wortels verder in een hoek – een positie die ze alleen maar gepassioneerder zullen verdedigen.

Wat veel Tweede Kamerleden zich allicht niet realiseren, is dat het fascisme van de Grijze Wolven in Turkije geen splinter-ideologie is, maar de mainstream. De leiders van alle politieke partijen (behalve die van de HDP, de linkse partij die haar roots heeft in de Koerdische beweging) maken van tijd tot tijd het Grijze Wolven-handgebaar. Ze zijn allemaal extreem nationalistisch en militaristisch, ze zijn allemaal toegewijd aan het opleggen van de Turkse, soennitische identiteit aan al hun burgers (inclusief zij die geen Turken en/of soennieten zijn, zoals Koerden of alevieten). Het leger is de handhaver: het beruchte handgebaar wordt overal gezien waar Turkse militairen huishouden, van Koerdistan en Syrië tot Cyprus, Irak en Nagorno-Karabach. De ideologie van de Grijze Wolven is de diesel waar de Turkse staat op brandt.

Wil je werkelijk van de Grijze Wolven af, zowel in Turkije als Europa? Dan moet het hele Turkse systeem dus op de schop. Europa zou een duwtje in de goede richting kunnen geven door er bij Erdogan op aan te dringen de kwestie aan te pakken die Turkije al zo lang het bestaat in zijn greep houdt en die direct met het Turkse nationalisme verbonden is, namelijk de Koerdische kwestie. Tussen 2013 en 2015 waren er onderhandelingen met de gewapende Koerdische PKK, maar die liepen spaak omdat het proces – kort gezegd – Erdogan politiek te weinig opleverde. De onderhandelingstafel moet weer tevoorschijn worden gehaald uit de kelders van het presidentieel paleis.

Lees ook dit opiniestuk: De Hagia Sofia is meer dan een gebouw of museum

Als Turkije die klus oprecht ter hand neemt, zal dat de behoefte aan extreem-nationalisme ondermijnen. Dat kost tijd, maar een andere optie is er niet. Waarom kiezen Europese politici, inclusief de Tweede Kamer van links tot rechts, deze benadering niet? Omdat ze liever de anti-Turkse en anti-islamitische sentimenten van zichzelf en een groot deel van hun bevolking te gelde maken. Ze zijn welbeschouwd net zo onmachtig hun nationalisme los te laten als de Grijze Wolven dat zijn. En dat brengt ieders vrijheden in gevaar.

Football news:

Hertha ' s sportregisseur houdt van het tekenen van spelers. Kijk naar zijn glimlach! Opmerking van
Rooney is de coach van Derby County Derby County.Derby County heeft de bevestiging aangekondigd van Wayne Rooney als de vaste hoofdcoach van het team. Het contract van de 35-jarige loopt tot de zomer van 2023. De voormalige Manchester United speler begon eind November als hoofdcoach van de club. Onder Rooney won het team drie wedstrijden in 9 wedstrijden en tekende vier keer. Derby is een plaats en civil parish in het bestuurlijke gebied South Norfolk, in het Engelse graafschap Norfolk. In de eerste wedstrijd met Rooney als hoofdcoach, zal Derby Rotherham spelen
De presidentsverkiezingen van Barca zullen niet plaatsvinden op 24 januari vanwege de restricties tegen het coronavirus.De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen niet plaatsvinden op 24 januari zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk aantal potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Barcelona vroeg toestemming om per post te stemmen, maar zelfs als de autoriteiten van de regio ermee instemmen, zal deze maatregel wijzigingen in de wetgeving vereisen, wat tijd zal vergen. Op vrijdag 15 januari zullen de verkiezingscampagnes van de kandidaten beginnen. Het waren Joan Laporta (9625 bevestigde handtekeningen voor hem), Victor Font (4431 handtekeningen) en Tony Freisha (2634 handtekeningen)
Zlatan op Covid: ik probeerde thuis te trainen, maar voelde me meteen moe
Bayern is geïnteresseerd in Militao als vervanging voor Alaba. De Braziliaanse voetbalbond heeft dit seizoen 3 wedstrijden voor Real Madrid gespeeld. Real Madrid verdediger Eder Militao kan zijn carrière in de Bundesliga voortzetten. Volgens het doel overweegt Bayern een speler te tekenen die slechts de vierde keuze is van de hoofdcoach van de cream Zinedine Zidane na verdedigers Sergio Ramos, Raphael Varane en Nacho. Er zij op gewezen dat München belangstelling heeft getoond voor Militao vanwege het zomer vertrek van David Alaba als vrije agent. Er werd gemeld dat de Oostenrijker naar Real Madrid wil verhuizen
Fiorentina is geïnteresseerd in Odriosola. De verdediger van Real Madrid speelde 1 wedstrijd in het seizoen
Pavlyuchenko op Tottenham: in het begin was mijn Engels nul. Toen ik een biertje dronk, had ik goed Engels, Spaans en Portugees ( ' ) voormalig Tottenham striker Roman Pavlyuchenko vertelde over hoe hij Engels studeerde tijdens zijn optredens in de Londense club. In Tottenham waren er geen vertalers: zoals je wilt, dus begrijp het.Maar ik had het wel gedaan: Ik vroeg het voor het eerst, omdat mijn Engels in die tijd nul was. Maar ik moest ergens heen rennen en me op een of andere manier openstellen. Om de taal te leren, nam ik een leraar en van maandag tot vrijdag gedurende zes maanden studeerde ik twee uur met hem. Een Engelsman die geen Russisch sprak kwam naar ons huis: we praatten, schreven, hij liet me taken na die ik ' s avonds deed, en de volgende dag vertelde hij me nieuwe onderwerpen. Meer nadruk was op voetbal, en ik herinnerde me dat de far post is ver post, en de nabije post is in de buurt van post