Netherlands

Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op politicus Wiels in 2013. Hij is in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar cel.

De Curaçaose oud-minister van Financiën George Jamaloodin is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar celstraf voor het uitlokken van de moord op politicus Helmin Wiels. Het vonnis is hetzelfde als de eis van het Openbaar Ministerie. In eerste aanleg kreeg Jamaloodin 28 jaar celstraf; hij en justitie gingen daartegen in hoger beroep.

Wiels (54) werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op een Curaçaos strand nadat hij al langer bedreigingen ontving. Meerdere getuigen hebben verklaard dat Jamaloodin opdracht gaf voor de moord en daar ook voor heeft betaald. Volgens het hof stond hij „aan de wieg” van de aanslag en heeft hij deze „enigszins op de achtergrond opererend geïnitieerd”. „Door zijn handelen heeft de verdachte blijk gegeven van een volkomen gebrek aan respect voor het leven van een ander.” Het hof heeft bij het bepalen van de strafmaat rekening gehouden met de ernst van het misdrijf en het feit dat het slachtoffer een „onmiskenbaar populair politicus in een zeer jonge democratie” was.

Medeverdachte Elvis Kuwas, die de trekker overhaalde, zit een levenslange gevangenisstraf uit. Burney ‘Nini’ Fonseca, door het hof bestempeld als „moordmakelaar”, zit 26 jaar vast voor het regelen van de moord.

Overigens is het motief voor de moord nooit opgehelderd, hoewel Jamaloodin en Wiels geen goede verstandhouding hadden. Zo beledigde Wiels hem herhaaldelijk in het openbaar. Curaçaose waarnemers menen dat Wiels’ jarenlange strijd tegen corruptie op het eiland hem fataal is geworden.

Football news:

Real Madrid: felicitaties aan Barcelona en haar fans met een welverdiende overwinning in de Spaanse beker
Antoine Griezmann: Ik ben gelukkig in Barca. Antoine Griezmann vatte de resultaten van de Spaanse bekerfinale tegen Atletiek samen
Ronald Koeman: Dit is niet Messi ' s laatste wedstrijd voor Barca in de Spaanse beker, ik hoop
Lionel Messi: Ik til een speciale trofee als de kapitein van een speciale club. We zijn blij
Koeman won de Spaanse beker voor de zevende keer als coach en als Barcelona-speler
Laporta op Messi bij Barca: Leo is de beste ter wereld. Ik ben ervan overtuigd dat hij wil blijven
Messi, Pique en Busquets wonnen de Spaanse beker voor de 7e keer en herhaalden het record van ex-spits Atletische Gainsa