Netherlands

Coronadruk op IC’s kan andere zorg verdringen

Opschaling Relatief veel coronapatiënten komen op de IC’s terecht. De uitbreiding van het aantal bedden kwam deze week net op tijd.

De druk op de intensive cares loopt op nu daar meer coronapatiënten worden opgenomen. De afgelopen week groeide het aantal opnames op de IC’s met 50 procent, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). De groei is daar hoger dan op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen, waar het aantal opnames afgelopen week met 27 procent toenam.

De ziekenhuizen hebben daarom de IC-zorg flink opgeschaald. Er zijn nu 1.064 intensivecarebedden beschikbaar; maandag waren dat er nog 897. Dat was ook nodig, inmiddels zijn ruim 900 bedden bezet. Van de patiënten op de IC’s heeft ongeveer de helft Covid-19.

Een op de vier coronapatiënten op IC

Tot nu toe werden er minder mensen op de IC opgenomen dan tijdens de eerste golf. Dit voorjaar lag één op de drie opgenomen patiënten op de IC. Half oktober was die verhouding ongeveer één op vijf. Maar door een forse toename van het aantal opnames ligt nu ongeveer een kwart van de opgenomen patiënten op de IC.

Lees ook: Werkdruk in veel verpleeghuizen weer even hoog als tijdens eerste golf

Die toename kan grote gevolgen hebben voor de reguliere zorg. Tot nu toe werden ingrepen die konden wachten, zoals knie- of heupoperaties, opgeschoven. Als de druk op de IC’s blijft toenemen, dreigen ook dringende operaties zoals kanker- en hersenoperaties te worden uitgesteld, zoals dit voorjaar ook nodig was.

Ernst Kuipers, voorzitter van het LCPS, verwacht dat de komende weken de druk op de ziekenhuizen fors toeneemt. Hij denkt dat het aantal opgenomen patiënten op zijn vroegst half november weer zal dalen.

Woensdag kwamen 8.764 meldingen van positieve tests bij het RIVM binnen. Dat is een forse groei, zo’n 7 procent meer dan de dag ervoor. De afgelopen week schommelde het aantal meldingen stevig: de ene dag was er een lichte daling, de volgende dag een stijging. Toch nam het aantal positieve tests af ten opzichte van september. Toen was de dagelijkse stijging redelijk stabiel met gemiddeld 7 procent, de afgelopen week was die groei gemiddeld 2,5 procent.

Lees ook: Het aantal besmettingen neemt nog steeds toe, maar de groei vlakt af Tweede golf in Almelo pag. 10-11

Football news:

Mourinho kocht Regilon Hamon voor 500 pond. Hij beloofde dit als de verdediger niet verslaan Mahrez
River bracht hulde aan Maradona. Diego speelde voor de Superclasico rivalen
Onbekende verhalen over Diego: als kind was er niet genoeg eten voor het hele gezin, mijn moeder spijbelde, bij de eerste klus vergiftigde ik kakkerlakken
Pele over de dood van Maradona: Ik heb een grote vriend verloren en de wereld is een legende
Door de dood van Maradona werd de playoffwedstrijd van Boca juniors in de Copa Libertadores een week uitgesteld.Boca juniors en Internacional zouden het eerste deel van de 1/8 Copa Libertadores finale spelen op 26 November om 03:30 moskou Tijd. CONMEBOL besloot zowel deze als de return games met een week uit te stellen vanwege de dood van de voormalige Argentijnse voorwaartse Diego Maradona. De eerste wedstrijd vindt dus plaats op 3 December, de tweede op 10 December
Sterling hiel gaf een assist aan Foden in de Champions League-duel met Olympiakos
Jurgen Klopp: ik begrijp niet waarom je 2.000 mensen in het stadion kunt laten voor 60.000 toeschouwers en dezelfde 2.000 in de arena voor 9.000