Netherlands

Corona-app is af, maar pas half oktober beschikbaar

De Nederlandse corona-app is al een tijdje klaar – de app is zelfs al te downloaden in de App Store. Toch blijft een release van de CoronaMelder voorlopig uit. Op z’n vroegst is de corona-app pas half oktober voor iedereen in Nederland beschikbaar, zo meldt de NOS.

iOS 13.7 corona

Corona-app oktober

Dat heeft alles te maken met een spoedwet die de privacy van de gebruiker extra moet beschermen. Alleen als deze wet is goedgekeurd, mag de CoronaMelder landelijk worden ingevoerd. Bij de Tweede kamer kwam de spoedwet al door, maar bij de Eerste Kamer moet er nog over worden gestemd. En dat gebeurt op z’n vroegst op 6 oktober.

Daarna kunnen aanvullende vragen vanuit de senaat voor nog wat extra vertraging zorgen. En vanaf dit moment duurt het nog ongeveer een week voordat de CoronaMelder landelijk kan worden uitgerold.

Een release laat dus nog lang op zich wachten – en dat terwijl de app al sinds begin augustus af is. ‘Iedereen heeft zich maandenlang uit de naad gewerkt om de app op tijd af te krijgen’, zegt de leider van het designteam, Jasper Hauser, tegenover de NOS. ‘Het voelt alsof de politieke kant van het verhaal wat minder snel gaat dan de rest van de samenleving.’

Al te downloaden

De corona-app is overigens al beschikbaar in de App Store. Dit omdat de app al een tijdje wordt getest in de GGD’s Drenthe, Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente. Alleen in deze regio’s kun je met de CoronaMelder anderen waarschuwen als je besmet bent met het coronavirus.

Het systeem voor het ontvangen van corona-waarschuwingen is wel vanuit elke regio te ontvangen. Dus ook als je niet in de regio’s woont kan het zinvol zijn om de app te installeren.

Deze waarschuwing ontvang je als je in de afgelopen twee weken langer dan vijftien minuten in de buurt bent geweest bij iemand bij wie het coronavirus is vastgesteld. Daarmee is de app een goede aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD, die het werk door de forse stijging al niet meer kunnen bijbenen.

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi