Netherlands

Commentator Van Zetten weg bij NOS vanwege opmerkingen over turnsters

Turnen Hans van Zetten werd bekend door zijn commentaar bij de gouden rekstokoefening van Epke Zonderland in 2012. Hij zette turnsters die te maken kregen met fysieke en mentale mishandeling door coaches weg als „rancuneus”.

Hans van Zetten stopt per direct als turncommentator bij de NOS. Aanleiding is commotie over denigrerende opmerkingen van Van Zetten aan het adres van Nederlandse turnsters, laat de omroep maandag weten. Van Zetten, die vooral bekend is om zijn commentaar bij de winnende turnoefening van Epke Zonderland op de Olympische Spelen in 2012, biedt zijn excuses aan aan de turnsters in kwestie.

Van Zetten (72) raakte eerder deze maand in opspraak door een publicatie in het tijdschrift Helden. Daaruit bleek dat Van Zetten in 2012 had geprobeerd beschuldigingen onderuit te halen van turnsters Suzanne Harmes, Verona van de Leur en Gabriëlla Wammes over geestelijke en lichamelijke mishandeling door trainers bij turnvereniging Pro Patria. De commentator is zelf erelid bij de club.

Vanwege passages uit het dit jaar uitgekomen boek Hij Staat! over Van Zetten raakte de commentator nog verder in het nauw. Van Zetten zette de aantijgingen van de drie turnsters weg als „rancune van een eerst veelbelovende en vervolgens verloren gegane generatie”, berichtte de Volkskrant. Van de Leur zat volgens hem in een slachtofferrol, Wammes noemt hij een „een ongehuwde moeder zonder beroepsopleiding”, die dankzij de affaire bij Pro Patria „weer terug in de schijnwerpers” kwam.

Lees ook dit profiel van Hans van Zetten: Streberig commentator met oog voor detail

‘Geloofwaardigheid’

Vorige week werd duidelijk dat de NOS met Van Zetten in gesprek zou gaan. In dat overleg liet hij weten dat hij stopt. Hoofdredacteur van NOS Sport Maarten Nooter vindt dat Van Zetten de juiste keuze heeft gemaakt. „De gedane uitlatingen passen op geen enkele manier bij alles waar wij als NOS voor staan. De vakkennis van Hans als turncommentator staat volstrekt buiten kijf, maar ons vak gaat ook over geloofwaardigheid.” Volgens Nooter zou Van Zetten niet meer „onbevangen en met respect” kunnen berichten over de misstanden die de afgelopen maanden aan het licht kwamen in de turnwereld.

Van Zetten zegt maandag volgens persbureau ANP dat hij spijt heeft van zijn uitspraken, zeker gezien de onthullingen over mishandeling en intimidatie in het turnen. „In het licht van deze actualiteit krijgen mijn oordelende uitlatingen uit 2012 nog meer lading. In retrospectief vind ik de zinnen hard en mogelijk kwetsend, en sowieso niet passend voor waar ik als oud-coach en bondscoach voor sta.” De turnsters „verdienen het niet” dat hij zich „zo laatdunkend” over hen heeft uitgelaten, aldus Van Zetten.

Football news:

Rummenigge over de Euro: De voorzitter van de UEFA denkt dat het verstandiger zou zijn om het toernooi in één land te organiseren. Ik weet dat Alexander Ceferin, die de COVID-19 situatie zeer serieus neemt, zich afvraagt of het niet verstandiger zou zijn om de Euro in één land te houden. Onder voorbehoud van alle nodige maatregelen. Laten we niet vergeten dat het idee van het houden van een speciale Euro [in verschillende landen] vóór de pandemie kwam, zei Rummenigge. Wat er met de Euro zal gebeuren, weet nog niemand. Als u twijfelt, kunt u het ticket overhandigen en het geld teruggeven-hier is de instructie
Nacho wil niet met Alcoyano spelen. Real Madrid defender is in contact geweest met een infectie met het coronavirus
Cuadrado is hersteld van covid en kan spelen met Napoli
Inter heeft aangeboden om Origi te huren Uit Liverpool; Liverpool striker Divock Origi kan zijn carrière in de Italiaanse competitie voortzetten. Volgens journalist Nicolo Skira werd de 25-jarige aanvaller aan Inter aangeboden. Eerder werd melding gemaakt van de mogelijke lening van de Belg aan Juventus. Liverpool is klaar om de speler te laten gaan voor minstens 20 miljoen pond. = = Clubcarrière = = Origi speelde dit seizoen nog nooit in de Premier League voor Liverpool. Hij speelde vier keer als vervanger en speelde in totaal 16 minuten (zonder extra tijd)
Messi, Ronaldo, Neymar, Lewandowski en Ramos-in het symbolische team van het jaar van de UEFA website
Berbatov op Bale: hij wordt teruggestuurd naar Real Madrid als hij niet het niveau laat zien dat Mourinho verwacht
Pogba ' s tijd bij Manchester United raakt weer op. De club kocht geen topspeler, maar een mooi verhaal voor sociale netwerken, Paul verloor de strijd om invloed aan Brun