Netherlands

CDU: opvolger Merkel wordt in januari gekozen

Afgevaardigden van de CDU kiezen in januari een nieuwe partijleider. Dat zijn de drie belangrijkste kandidaten van de Duitse partij overeengekomen met het partijbestuur, nadat eerder deze week onrust was ontstaan over het (opnieuw) uitstellen van het CDU-congres.

Tijdens dat congres in december zou worden gestemd over 'de nieuwe Merkel'. Maar vanwege de coronacrisis gaat die bijeenkomst niet door, maakte het CDU-bestuur maandag bekend.

De kandidaat die vooroploopt in de peilingen, Friedrich Merz, beschuldigde de leden van de partijtop er daarna van dat ze met het uitstel probeerden te voorkomen dat hij de verkiezingen zou winnen. Tegen de Duitse krant Die Welt zei hij aanwijzingen te hebben dat Armin Laschet, een van de andere kandidaten, meer tijd nodig heeft om aan zijn presentatie te werken.

Samenhang

Vandaag is dus bekendgemaakt dat medio januari wordt gestemd over de opvolger van Merkel. "Eenheid in de CDU is belangrijk voor Duitsland, vooral in zulke moeilijke tijden", zegt algemeen secretaris Paul Ziemiak op Twitter. "Deze afspraak is een belangrijk signaal van de samenhang in onze partij."

Hoe de verkiezingen voor de nieuwe partijleider er precies uit komen te zien, wordt in december bekend. De drie kandidaten hebben de voorkeur voor een fysieke bijeenkomst, maar als dat niet kan zal digitaal worden gestemd.

In Duitsland zijn volgend jaar landelijke verkiezingen. Het was al duidelijk dat Merkel daarna niet terugkeert als partijvoorzitter en bondskanselierkandidaat.

Football news:

Dembele kan 3 maanden missen als gevolg van een knieblessure. De middenvelder kan worden bediend op
Oostenrijk coach Foda: Italië heeft in tijden niet verloren, maar misschien komt de tijd dat ze opnieuw zullen verliezen
Baumgartner op de Oostenrijkse playoff exit: ik snap het nog steeds niet, mijn hoofd doet veel pijn. Maar we maakten geschiedenis
Kroos over het gesprek met Ronaldo na de eurowedstrijd: ik vroeg hem hoe het met hem ging in Italië. Ik was blij om je te zien
Zinchenko over de nederlaag van Oostenrijk: het spel in de eerste helft was onaanvaardbaar. Ik weet niet wat te zeggen
Matvienko op 0:1 met Oostenrijk: Oekraïne kon hun voetbal niet spelen vanwege nervositeit
Nederland won alle drie de wedstrijden in de Eurogroep voor de derde keer. De vorige zaak was in 2008