Netherlands

CDA wil meer huizen, nieuw kiesstelsel en belastingombudsman

Een miljoen nieuwe, duurzame huizen in de komende tien jaar, een nieuw regionaal kiesstelsel en een onafhankelijke belastingombudsman. Het zijn enkele van de voorstellen waarmee het CDA de campagne ingaat voor de verkiezingen van volgend jaar.

„Niet eerder kreeg één generatie zoveel urgente keuzes voorgelegd als de generaties van nu”, schrijft lijsttrekker Hugo de Jonge in het voorwoord van het verkiezingsprogramma dat vrijdag werd gepresenteerd.

Van de nieuwe huizen die de partij de komende tien jaar gebouwd wil zien, moet een kwart voor starters en jongeren bestemd zijn. Ook moet wat het CDA betreft de minister van Volkshuisvesting terugkeren in een volgend kabinet. Die moet afspraken maken met regio’s over wat en hoeveel gebouwd wordt, locaties aanwijzen en vastgelopen projecten uit het slop trekken.

Aan de huurkant van de markt wil de partij af van de zogenoemde verhuurdersheffing voor woningcorporaties. In ruil daarvoor moeten dan wel „stevige afspraken” met de corporaties worden gemaakt over nieuwbouw.

In het programma is ook de invloed terug te zien van Pieter Omtzigt, de ‘running mate’ van De Jonge die de strijd om het lijsttrekkerschap nipt verloor. Zo wil de partij een onafhankelijke belastingombudsman aanstellen om burgers te helpen die in de problemen komen met de Belastingdienst.

De Belastingdienst zou verplicht zijn mee te werken aan onderzoek van deze persoon. Omtzigt beet zich de afgelopen jaren vast in de affaire rond de kinderopvangtoeslag, waarbij honderden ouders werden gedupeerd door de Belastingdienst. De kinderopvang zou voortaan direct door de overheid moeten worden gefinancierd, in plaats van via de ouders te lopen.

Ten aanzien van Europa is het programma behoudend. Zo staat te lezen dat „Nederland een zelfstandige afweging kan maken of we aan nieuwe financiële initiatieven” in Europa meedoen. Ook is het programma kritisch over de Europese Centrale Bank. Die heeft „een te grote rol, die de financiële stabiliteit kan bedreigen”. Een punt van kritiek dat Omtzigt al vaker heeft geuit.

Een verstrekkend voorstel in het programma is een nieuw kiesstelsel: het CDA wil dat een deel van de Kamerleden voortaan regionaal worden gekozen in plaats van op landelijk niveau. Dit zou de „band met de kiezers versterken en een goede vertegenwoordiging uit alle hoeken van het land waarborgen”, denkt de partij.

Volgens De Jonge bleef in de coronacrisis „een waarde recht overeind: het besef dat we elkaar altijd nodig hebben. Dat besef is de rode draad in dit programma. Het is ons antwoord op het groeiende onbehagen dat al voor corona zichtbaar was in de samenleving. Het onbehagen over het liberale recept van ieder voor zich.”

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach