Netherlands

CDA: miljonair Hans van der Wind gaf miljoen aan campagne, maar kocht geen invloed

Het CDA heeft opening van zaken gegeven over de donaties die dit jaar zijn gedaan aan de campagnekas van de partij. Aanleiding is de kritiek die het opgestapte Kamerlid Omtzigt uitte in zijn uitgelekte notitie. Hij schreef daarin dat er vlak voor de verkiezingen bijna een miljoen euro aan de partij is overgemaakt door drie mensen die belang zouden hebben bij het wijzigen van de CDA-plannen.

In een verklaring die het CDA vanavond naar buiten heeft gebracht staat dat er ongeveer een miljoen euro is binnengekomen van één persoon: miljonair Hans van der Wind. Hij deed dat via zijn bedrijven Tetu en Movet Beheer.

Volgens het CDA is Van der Wind al vijftien jaar een vaste donateur van de partij. Hij is ook voorzitter van de commissie fondsenwerving van de partij en maakte daarmee onderdeel uit van het campagneteam.

'Niets geheimzinnigs'

"Donateurs hebben op geen enkele manier de inhoudelijke koers van de partij kunnen beïnvloeden", staat in de verklaring. "Dat is een gewekte suggestie die niet aan de orde is en iets wat het CDA verre van zich werpt. Wij betreuren ook zeer dat dit beeld ten onrechte is opgeroepen, zeker ook voor de donateurs zelf."

Ook Van der Wind zelf heeft een verklaring afgegeven. Daarin zegt hij dat hij al sinds 2006 aan het CDA doneert en dat die bedragen staan geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Daar is niets geheimzinnigs aan. Ik doe dat vooral omdat het gedachtegoed mij aanspreekt."

Schoolboeken

Van der Wind verdiende zijn vermogen met Van Dijk Educatie, de grootste distributeur van schoolboeken in Nederland.

Het CDA maakte vanavond een volledig overzicht openbaar van de grote giften aan de partij. Daaruit blijkt dat er ook nog 247.000 euro is ontvangen van de stichting Ondernemersklimaat. Daar zitten volgens het CDA onder meer de investeringsmaatschappij Reggeborgh en het vastgoedbedrijf Orbys achter.

Football news:

Jamie Carragher: als Liverpool niet versterkt, zal het moeilijk zijn om de stad van de top te gooien. En laten we niet vergeten Chelsea en Manchester United
Messi zal niet trainen met Barca totdat hij een contract ondertekent
Juventus tekent Santos voor Caio Jorge. Salaris-1,5 miljoen euro plus bonussen
Allegri op Juve: Ronaldo is vol enthousiasme. Dybala heeft een spierprobleem. Kulusevski moet worden toegevoegd
Nedved over Locatelli: Juve beschouwt haar aanbod eerlijk en goed
Koeman op 3-0 met Stuttgart: een geweldige wedstrijd van Barca tegen een sterk team. We zijn op de goede weg
Mkhitaryan wil concurreren met Roma voor de scudetto: er zal niets meer over zonder trofeeën aan het einde van zijn carrière