Netherlands

Catalaan Junqueros niet uit gevangenis voor Europarlement

Junqueras geniet als verkozen Europarlementariër immuniteit, oordeelde Europees Hof. Maar het Spaanse Hooggerechtshof ziet geen reden voor vrijlating.

Catalaanse politicus Oriol Junqueras wordt niet vrijgelaten uit de gevangenis om zijn zetel in het Europarlement in te nemen, dat heeft het Spaanse Hooggerechtshof donderdag geoordeeld. Zo melden persbureaus AFP en Reuters. Junqueras zit momenteel een celstraf van dertien jaar uit vanwege zijn rol bij het verboden onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië in 2017.

„Er is geen grond om hem vrij te laten”, stelde het Spaanse hof. Eerder kwam de Spaanse kiescommissie al tot hetzelfde oordeel, maar hiertegen ging Junqueras in hoger beroep. Het Europese Hof van Justitie bepaalde vorige maand juist dat Spanje Junqueras vrij had moeten laten na de Europese verkiezingen in mei, omdat hij als Europarlementariër immuniteit geniet. De Catalaanse politicus zat toen al in voorrarrest vanwege de rechtszaak tegen hem, maar hij werd pas in oktober veroordeeld.

Het Spaanse Hooggerechtshof mocht uiteindelijk beslissen wat er met het Europese vonnis ging gebeuren. Junqueras’ Catalaanse links-republikeinse partij (ERC) zegt teleurgesteld te zijn met de beslissing van het Spaanse hof en noemt het „onrechtvaardig”. Junqueras is sinds 2011 de voorzitter van ERC en heeft voor de partij meerdere hoge politieke posities bekleed in de Spaanse autonome regio Catalonië.

De oud-president van Catalonië, Carlos Puidgedemont, zit momenteel wel in het Europarlement voor de Spaanse partij Lliures per Europa. Spanje heeft een arrestatiebevel tegen hem uitstaan maar België weigert daaraan te voldoen.

Football news:

Nu nu ongeveer 0:1 met Sevilla: teleurstelling. Wolverhampton gaf te vaak toe in de laatste minuten
Ze belden mijn agent toen de sjeik ' s de club kochten
Liverpool is ervan overtuigd dat ze Tiago zullen tekenen. De speler heeft al een contract gesloten en drukt op Bayern
Onze beoordeling = angst en hulpeloosheid. In plaats van Kaloshin en Kashshai-een zielloos systeem dat er niets om geeft
Lothar Matteus: Messi is niet genoeg om zo ' n Bayern te passeren. Ik ben niet bang voor Barca
Thomas Tuchel: Mbappe zal Atalanta spelen als er niets gebeurt
Lille heeft de 20-jarige David van Gent overgenomen. Hij is de beste sluipschutter van de CONCACAF Cup