Netherlands

Californië verbiedt verkoop nieuwe benzineauto's vanaf 2035

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De Amerikaanse staat Californië wil de verkoop van nieuwe benzineauto's en -vrachtwagens vanaf 2035 verbieden.

Dat maakte gouverneur Gavin Newsom bekend. Californië, de grootste automarkt van de VS, wil zo de overgang naar elektrisch rijden bevorderen en de uitstoot van koolstofdioxide verminderen. 

De plannen van Californië gaan recht tegen president Donald Trump in, die juist geen probleem heeft met fossiele brandstoffen. Terwijl hevige natuurbranden in de westelijke staat woedden, kondigde Newsom eerder deze maand al aan dat Californië zijn reeds omvangrijke beleid tegen klimaatverandering nog meer kracht zou gaan bijzetten.

"We geven hiermee een nieuwe koers aan", zei Newsom op een persconferentie in de Californische hoofdstad Sacramento terwijl achter hem een aantal elektrische auto's stonden. Hij tekende het uitvoeringsbevel op de motorkap van een elektrische Ford Mustang.

Newsom moedigde andere Amerikaanse staten aan om hetzelfde te doen. Ten opzichte van 1990 wil Californië zijn uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 80 procent hebben teruggebracht. De afgelopen jaren is de uitstoot door de logistieke sector in de staat echter toegenomen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Tesla klaagt regering-Trump aan om Chinese importtarieven

'Nieuwe banen'

Californië is momenteel goed voor 11 procent van de gehele autoverkoop in de Verenigde Staten. De staat is daarnaast toonaangevend voor andere staten in milieuwetgeving rondom auto's.

Het nieuwe beleid zal volgens gouverneur Newsom zorgen voor nieuwe banen en inkomsten voor Amerikaanse autofabrikanten.

Trump is tegen

President Trump heeft geprobeerd Californië te dwarsbomen in het verbieden van auto's die rijden op fossiele brandstoffen. Zijn Democratische uitdager bij de presidentsverkiezingen in november Joe Biden heeft juist miljoenen toegezegd om de vergroening van de Amerikaanse auto-industrie te versnellen. "President Trump zal dit niet pikken", waarschuwde een woordvoerder van het Witte Huis.

Een woordvoerder van Biden zei onder meer dat elektrische auto's "een miljoen banen kunnen scheppen", maar voegde daar wel aan toe dat zijn baas "denkt in termen van aanmoedigen en investeren, en niet van verbieden".

Football news:

Miranchuk bleef in de reserve van Atalanta voor de tweede wedstrijd in een Rij
Jurgen Klopp:wat er nu gebeurt is als in een huwelijk leven: er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Wat er nu gebeurt is alsof je in een huwelijk leeft. Er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Het is geen slecht moment, maar het is glad. Het was een zwaar spel. Maar een 2-0 overwinning is heel normaal, dus we gaan verder. We moeten 100% verenigen, harder vechten. Dat is wat de jongens vandaag deden. We verloren Fabinho in de eerste helft, Rhys Williams is pas 19, en hij heeft al meer wedstrijden in de Champions League gespeeld dan in de Premier League - Ik denk dat dit zeldzaam is. We hebben het heel goed gedaan, maar het is een schok voor het team omdat we iets aan de verwonding moeten doen. Tijdens de rust moesten we Henderson uit het spel halen - hij zei dat hij in orde was, maar op zulke momenten moet je verantwoordelijkheid tonen. We wilden hem 45 minuten geven om klaar te zijn voor West ham. Het laatste wat we nodig hadden was de verwonding van Fabinho. Hij had problemen met z ' n dij.Dat is niet gezond. De pijn was niet al te erg, hij zei dat hij kon blijven spelen, maar zonder eikels, dus het zou niet veel helpen. We zullen zien, we moeten een foto nemen, maar natuurlijk is de situatie niet erg goed zei Klopp
Zinedine Zidane: verdiende een gelijkspel met Borussia Dortmund - en ik denk zelfs dat dat meer verdiende de hoofdcoach van Real Madrid Zinedine Sedan achtige kampioenen. Het resultaat toont het karakter van het team. We verdienden een gelijkspel-en ik denk dat we meer verdienden. Dit is een zeer belangrijk punt. Natuurlijk is de situatie op de tafel moeilijk, we bevinden ons nu in dezelfde situatie als vorig jaar. De spelers vochten tot het einde en speelden goed, ik weet zeker dat alles zal worden achtergelaten. Wij moeten proberen vermoeidheid te bestrijden. We stopten niet, maar we waren erg moe. Dat is het. Dit jaar zal voor iedereen moeilijk zijn. Maar vandaag moeten we trots zijn op het resultaat, omdat we een punt hebben gezet in een moeilijke reis. Ja, we hebben iets gemist omdat we niet hebben gewonnen, maar we geloofden in ons spelplan, we hebben het goed gedaan en verdienden een gelijkspel
In Liverpool werd het nog erger met het centrum van de verdediging: Fabinho raakte gewond, alleen Joe Gomez is gezond
Lokomotiv staat op de derde plaats in Groep a van de Champions League na 2 ronden, Bayern staat aan de leiding
Real Madrid is de laatste in de Champions League groep na twee ronden, Shakhtar leidt
Ze maakten een grote overgang van verdediging naar aanval. Zelfs Bayern prijst Loco: verzamelde complimenten van flick, Neuer en Kimmich