Netherlands

Burn-out of overspannen? Dit zijn de verschillen die je moet kennen

De term ‘burn-out’ is de laatste jaren bijna een soort buzzword geworden. We kennen allemaal wel iemand die eronder heeft geleden, of misschien heb je het zelf ondervonden. Maar wanneer heb je een burn-out? Het gebeurt regelmatig dat een burn-out verward wordt met overspannen of overwerkt zijn. Wat zijn precies de verschillen tussen die twee?

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen een burn-out en overspannen zijn, kunnen we de twee niet over één kam scheren. Twijfel je of je last hebt van een burn-out of overspannen bent? Dit zijn de verschillen waar je op moet letten.

Burn-out of overspannen?

Een burn-out hebben, betekent letterlijk dat je bent ‘opgebrand’. De klachten zijn zowel lichamelijk als mentaal. Zo heb je niet alleen veel last van stress, maar je voelt je ook extreem moe, neerslachtig en lusteloos. Het is zelfs mogelijk om depressieve gevoelens ervaren. Alle symptomen van een burn-out vind je hier. Herken jij jezelf niet in de symptomen of twijfel je? Dan kan het zijn dat je misschien overspannen bent.

Wat is een burn-out?

Maar eerst: wat is een burn-out precies? Je krijgt een burn-out doordat je voor een lange periode veel stress hebt gehad en de symptomen daarvan genegeerd hebt. Heb je bijvoorbeeld veel overgewerkt of afspraken gehad? Dat – plus (on)bewuste stress door de coronacrisis – kan ervoor zorgen dat je lichaam (om precies te zijn: je bijnieren) in korte tijd veel stresshormonen heeft aangemaakt, waardoor je te lang op adrenaline hebt geleefd. Je bijnieren zijn uitgeput, je hebt geen energie meer en je bent fysiek uitgeschakeld. Doorgaan kán gewoon niet meer, waardoor je gedwongen bent om rust te nemen.

Overspannen als voorstadium

Als je overspannen bent, is er (nog) geen sprake van die lichamelijke uitputting. Ook hoef je helemaal geen last te hebben van depressieve gevoelens, en kun je – zelfs met chronische stress – nog vrolijk door het leven gaan. Je bent wél heel gestresst, waardoor de eerste burn-out symptomen al zichtbaar kunnen zijn. Daarmee is overspannen zijn een soort ‘voorstadium’ van een burn-out: je leeft al een tijdje op adrenaline, maar je kúnt nog terug.

Lees ook:
Nieuw gevaar: een burn-out krijgen door de coronacrisis

Een burn-out voorkomen

Hoe je dat doet? Negeer je stressklachten niet en trek aan de bel als je merkt dat het de verkeerde kant op gaat. Dat kun je doen door je levensstijl aan te passen (door bijvoorbeeld minder te gaan werken) of contact op te nemen met je huisarts. Ook kun je deze burn-out test doen om inzicht te krijgen in jouw situatie. Hoe eerder je dat doet, hoe beter. Het kan namelijk maanden of soms zelfs jaren duren voordat je volledig bent hersteld van een burn-out.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Burn Out Poli | Beeld: Getty Images

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach