Netherlands

'Boete en verbod voor uitzendbureau dat arbeidsmigrant slecht behandelt'

Advies misbruik arbeidsmigrant

9 minuten geleden Aangepast: 8 seconden geleden

Emile Roemer, de voorzitter van het Aanjaagteam, biedt het rapport aan in Den Haag. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Het gaat in veel gevallen niet goed met de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten in ons land. Dat moet veranderen door veel strengere eisen te stellen aan uitzendbureaus die met ze werken, adviseert het team dat de branche op verzoek van het kabinet heeft onderzocht. Al klinkt er direct al kritiek op dit advies.

De aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten zijn niet mals. Zo moeten de uitzendbureaus volgens hen verplicht een certificaat aanvragen, dat ze alleen kunnen krijgen als ze voor een gezonde arbeidsrelatie zorgen en zich netjes aan zaken zoals cao's en zorgverzekeringen houden.

Om dit moment voert deze grote groep arbeidsmigranten, - die banen heeft die Nederlanders niet willen of kunnen oppakken - fysiek zwaar uit onder soms erbarmelijke omstandigheden. Denk aan arbeidsmigranten die op het land werken, schoonmaken of onze huizen en kantoren bouwen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Werkgever bepaalt of arbeidsmigrant naar huisarts mag

Boete en verbod

In het advies staat dat uitzendbureaus een bestuurlijke boete moeten krijgen, als zij zich niet aan de regels houden. Ook wil het Aanjaagteam, onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer, een bestuursverbod invoeren. Zo moet voorkomen worden dat een malafide ondernemer na het verliezen van een licentie opnieuw een uitzendbureau kan oprichten.

Een andere belangrijk advies gaat over de veiligheid van arbeidsmigranten. Arbeidsgevallen zouden direct gemeld moeten worden bij de Inspectie SZW. Zo kan worden gecontroleerd of na een ongeval de veiligheid op de werkvloer voldoende is verbeterd.

Een Poolse arbeidsmigrant spuit de muur van een viaduct schoon. Een Poolse arbeidsmigrant spuit de muur van een viaduct schoon.

Arbeidsmigranten onmisbaar 

De onderzoekers concluderen in het rapport dat vitale sectoren zoals de land- en tuinbouw, de voedingsindustrie, de logistieke- en distributiesector en de bouwnijverheid niet meer zonder arbeidsmigranten kunnen. Nederland telt volgens de laatste cijfers ruim 532.000 arbeidsmigranten, die vaak de Nederlandse taal niet spreken en ook onze regels en instanties niet kennen.

Deze groep arbeidsmigranten is daardoor vaak sterk afhankelijk van hun werkgever, als het gaat om bijvoorbeeld hun verblijf en zorgverzekering. "Dit zorgt voor onwenselijke situaties en in uiterste gevallen ernstige misstanden", staat in het rapport.

Voorbeelden die genoemd worden zijn fysiek veel te zwaar werk, te lang rondlopen met klachten door de angst om een baan te verliezen bij ziekte en slechte kwaliteit huisvesting door 'verkamering' en overbewoning, wat ook voor overlast zorgt in wijken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederland in trek bij arbeidsmigranten, vooral uit Europa

Gelijke behandeling

De coronacrisis heeft deze problemen met arbeidsmigranten alleen maar vergroot, zei Roemer vrijdagochtend bij de presentatie van het rapport. "Iedereen is er inmiddels wel van overtuigd: dit kan zo niet langer. We moeten ervoor zorgen dat geen enkele arbeidsmigrant meer in een situatie belandt waar u of ik ook niet in zouden willen belanden."

Nu zou het nog veel te gemakkelijk zijn om een uitzendbureau te beginnen. In Nederland groeide het aantal uitzendbureaus sinds de afschaffing van de vergunningsplicht in 1998 naar zo'n 14.000 uitzendbureaus. Roemer: "Er zijn te veel kwaadwillende ondernemers actief."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Arbeidsmigranten zijn hard nodig, maar waar moeten ze wonen?

Kritiek op aanbevelingen

Er is vanuit de branche zelf direct kritiek op het rapport. "Het advies zit vol schijnoplossingen", vindt brancheorganisatie NBBU, die zo'n 1.250 arbeidsbemiddelaars vertegenwoordigt. Zij zijn het niet eens met het plan om nieuwe verplichte certificering in te voeren.

De positie van arbeidsmigranten moet volgens de bond inderdaad verbeteren en malafide partijen aangepakt worden. Maar volgens NBBU-directeur Marco Bastian pakt het Aanjaagteam 'de hele uitzendsector aan' en wordt het werken met arbeidsmigranten 'ontmoedigd'.

Volgens Roemer hoeven goedwillende bedrijven die zich aan de regels hoeden zich geen zorgen te maken. "Het zal alleen een probleem worden bij bedrijven die er een zooitje van maken. En dat is nou precies de bedoeling."

Football news:

Beta ' s op PSG en Manchester City: ze betalen hun salaris uit olie en gas, niet uit hun inkomen. De voorzitter van de Liga, Javier Tebas, sprak over de invloed van PSG en Manchester City op het wereldvoetbal. De salarissen in het Europese voetbal zijn met 15 procent gestegen als gevolg van het feit dat deze clubs niet betalen uit hun inkomen, maar uit het geld dat zij ontvangen uit olie en gas. Ze hebben meer sponsors dan Real Madrid, Barcelona en Manchester United, maar ze hebben geen eigen merk. Hun salaris is veel hoger dan hun inkomen. Zij moeten gedwongen worden hun salaris te verlagen, want dit wordt een groot probleem voor het Europese voetbal. Hun sponsors dopen zei Tebas
Cherysjev traint niet met Valencia. De club meldde een geval van coronavirus in het team
Vedomosti lanceert een sportwebsite met een focus op de zakelijke kant. De printversie zal ook
De voorzitter. - aan de orde is het gecombineerd debat over de volgende verslagen: Wil je panettone eten? Er is nog veel werk aan de winkel. Maar als ik panettone niet zing, is dat omdat ik het niet verdien. Werkt het team tegen je? Het is een stomme vraag, zei Conte
Marcelo Bielsa: Maradona was een kunstenaar. Hij zal ons idool
De dag zal 2 maanden missen als gevolg van een enkelblessure. Hij is Everton ' s beste assistent ... Everton verdediger Luca Digne heeft zijn enkelbanden verwond tijdens de training. Maandag wordt de Fransman geopereerd, waarna hij onder toezicht van de artsen van de club zal herstellen. Volgens de Franse Voetbalberekeningen zal de dag ongeveer twee maanden duren. Dit seizoen heeft de 27-jarige verdediger 8 Premier League wedstrijden gespeeld voor Everton en 4 assists geleverd. Meer informatie over de statistieken vindt u hier. Dinh heeft 15 assists in de Premier League voor Everton. Alleen Trent en Robertson hebben meer sinds 2018
Raiola op de salarislimiet in het voetbal: zou u de salarissen van Banksy of da Vinci beperken? Infantino wil dat wij Noord-Korea worden.Agent Mino Raiola heeft zich uitgesproken tegen het salarisbeleid in het voetbal. Wanneer de FIFA besluit een salarisplafond in te voeren, betekent dit dat de clubs niet langer in staat zullen zijn hun eigen beslissingen te nemen. Sommige clubs zijn genoteerd op de beurs, zodat de FIFA hen niet kan vertellen hoe ze zaken moeten doen. Het is duidelijk dat de transfermarkt niet meer werkt zoals de FIFA dat wil, omdat spelers hun eigen beslissingen kunnen nemen. Ze zijn een aanwinst in deze sport. Als we het salaris van de spelers beperken, moeten we een plafond invoeren voor alles: overdrachten, salarissen van directeuren. Real Madrid en Barcelona ontvangen miljarden aan inkomsten, moeten ze verplicht worden om de ticketprijzen te beperken? Stel in dit geval een salarisplafond vast voor acteurs, journalisten en kunstenaars. Zou je een salariskorting voor Banksy, Leonardo da Vinci of Rembrandt willen maken? Hoe kun je je talent beperken? Wij leven in een kapitalistische wereld, maar Gianni Infantino wil dat wij Noord-Korea worden. Ik heb geen probleem met Noord-Korea, maar hij kan daar wonen en ik niet, zei Raiola op de Wereldvoetbaltop