Netherlands

Blauwe middenbaan op fietspad voor de snelle fietsers

Op het fietspad tussen Doorn en Leersum doet de provincie Utrecht een proef met een blauwe middenbaan. Snelle fietsers kunnen daarop langzamere fietsers makkelijker en veiliger inhalen.

De opmerkelijke kleur leidde binnen enkele dagen tot de bijnaam Smurfenpad. De provincie Utrecht noemt het de Bliksemsnelle Baan. Enkele vragen over het experiment aan gedeputeerde Arne Schaddelee (mobiliteit).

Dat blauw valt op, er wordt veel over gesproken.

„Mooi toch! Dan horen we ook wel wat men ervan vindt. Innovatie vraagt om een beetje lef. Maar dat blauw is vooral gekozen om de signalerende werking, uit veiligheidsoverwegingen. Het moet voor langzame en snelle fietsers duidelijk zijn welke baan ze nemen.”

Vanwaar dit blauwe pad?

„Utrecht heeft de ambitie om dé fietsregio van Europa te worden. Fietsen is gezond, goed voor het milieu en neemt minder ruimte in dan de auto. We verbeteren het regionaal fietsnetwerk, realiseren snelfietsroutes en zorgen voor overstapmogelijkheden bij het openbaar vervoer. De fietspaden raken wel steeds voller met grotere snelheidsverschillen tussen fietsers onderling: e-bikers, scholieren die vaak vooral aandacht voor elkaar hebben, wielrenners, moeders op elektrische bakfietsen en rustig recreërende senioren.”

Kan het allemaal wel op één fietspad? Is het bij de Bliksemsnelle Baan dan niet te smal?

„De bermen zijn verhard met grasbetonblokken, zodat men indien nodig kan uitwijken. Op de weg moeten snel en langzaam, auto’s, vrachtwagens en landbouwverkeer, het ook met elkaar zien te rooien op één rijbaan.”

Hoe kwam u op de gedachte van de Bliksemsnelle Baan?

„We schreven een prijsvraag Fietspad van de Toekomst uit om ideeën op te halen. Er waren 208 inzendingen. De Bliksemsnelle Baan was een idee van infrabedrijf KWS. Twee andere ideeën –lichtgewicht bomen die stroom opwekken waarmee ook fietsen kunnen worden opgeladen en een opzet voor meer ruimte voor fietspaden in dorpskernen– proberen we op korte termijn ook uit. De ideeën kwamen van bedrijven en particulieren, van deskundigen en aanwonenden. Daarmee is het Fietspad van de Toekomst niet iets van alleen de provincie. Innovatie ontstaat waar mensen gaan samenwerken.

Een hovenier bedacht de lichtgewicht bomen. Die zou je er anders niet zo snel bij betrekken. Andere ingebrachte ideeën leggen we voor aan mbo- en hbo-scholen. Studenten brengen ze, door er verder over na te denken, mogelijk een fase verder zodat die ook toegepast kunnen worden.”

U bent zelf fietser?

„Een redelijk fanatieke, meestal 25 tot 30 kilometer per uur. Scholieren rijden me te langzaam. Ik zou de blauwe baan kiezen.”

In de schijnwerpers: rubriek voor opmerkelijk regionaal nieuws

Football news:

Griezmann op de wedstrijd tegen Argentinië op het WK 2018: bood Deschamps 4-4-2 en persoonlijke voogdij over Messi. Hij heeft naar Barcelona en Frankrijk geluisterd en Antoine Griezmann heeft zijn herinneringen aan het WK 2018 en de Euro 2016 gedeeld. Over het WK 2018 was het duidelijk dat je iets groots kunt doen door te kijken naar de intensiteit waarmee ons team trainde. Deschamps belde de spelers om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Argentinië, en ik stelde voor dat hij te verdedigen op een 4-4-2 manier, waar Konte persoonlijk zal zorgen voor Messi. Deschamps zei: Denk je dat erAttico is. Maar uiteindelijk luisterde hij naar mij (Frankrijk versloeg Argentinië in de 1/4 finale met een score van 4:3-ca. Showsport). Dankzij dit toernooi begon ik herkend te worden in Frankrijk, omdat ze alleen Real Madrid en Barcelona volgen. Ik verloor twee finales in een korte periode (de 2015-16 Champions League finale met Attetico en de Euro 2016 final met Frankrijk-CA. En wilde geen football meer kijken. Ik was niet gerustgesteld door het feit dat ik de beste speler van het toernooi Griezmann zei
Ex - Inter defender Maicon kan naar Sona verhuizen van de winnaar van de Serie D
IFAB over het spelen met je hand: niet elke aanraking van de bal is een overtreding. De eindbeslissing berust bij de scheidsrechter
Griezmann, toen ik Atletico verliet, had ik verandering nodig. De beslissing was zeer moeilijk
Barcelona was de naam van Masserano om de gewonde Pique te vervangen. Javier weigerde (Eduardo Inda)
Inter wil Giroud ondertekenen in Januari
ISCO agent: hij wil proberen te spelen in een andere competitie