Netherlands

Beurzen opgelucht over situatie VS-Iran

De Europese beurzen stonden donderdag over een breed front in het groen. Beleggers waren opgelucht dat een verdere escalatie van het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran lijkt te zijn voorkomen. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde geen militaire actie te ondernemen tegen Iran en ook Teheran lijkt een stap terug te doen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 614,98 punten. De MidKap dikte 0,8 procent aan tot 934,57 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 1,1 procent vooruit.

ABN AMRO voerde de stijgers aan bij de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 2,2 procent. Robert Swaak wordt de nieuwe topman van de bank. Hij volgt Kees van Dijkhuizen eind april op. Swaak is afkomstig van accountants- en consultantsbureau PwC. Speciaalchemiebedrijf DSM kampte met een adviesverlaging door Credit Suisse en stond onderaan met een verlies van 1,4 procent.

In de MidKap ging Air France-KLM aan kop met een plus van 4,3 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in 2019 meer passagiers. Bodemonderzoeker Fugro en oliedienstverlener SBM Offshore sloten de rij met minnen van 1,3 procent. Fastned steeg 2,2 procent op de lokale markt na een handelsbericht. De uitbater van snellaadstations heeft de omzet in het vierde kwartaal flink opgevoerd.

Het Britse supermarktconcern Tesco klom 2 procent in Londen dankzij beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal. De Britse winkelketen Marks & Spencer (M&S), die ook met omzetcijfers kwam, zakte daarentegen 8,7 procent en kende de slechtste beursdag sinds mei vorig jaar.

In Parijs daalde Sodexo 4,9 procent. De Franse cateraar boekte afgelopen kwartaal meer omzet. De situatie op de Noord-Amerikaanse markt blijft volgens het bedrijf echter ook de komende tijd uitdagend. De Belgische biotechnoloog UCB steeg 2,7 procent in Brussel na een adviesverhoging door Jefferies.

De euro was 1,1102 dollar waard tegen 1,1117 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 59,77 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer op 65,48 dollar per vat.

Football news:

Nu nu ongeveer 0:1 met Sevilla: teleurstelling. Wolverhampton gaf te vaak toe in de laatste minuten
Ze belden mijn agent toen de sjeik ' s de club kochten
Liverpool is ervan overtuigd dat ze Tiago zullen tekenen. De speler heeft al een contract gesloten en drukt op Bayern
Onze beoordeling = angst en hulpeloosheid. In plaats van Kaloshin en Kashshai-een zielloos systeem dat er niets om geeft
Lothar Matteus: Messi is niet genoeg om zo ' n Bayern te passeren. Ik ben niet bang voor Barca
Thomas Tuchel: Mbappe zal Atalanta spelen als er niets gebeurt
Lille heeft de 20-jarige David van Gent overgenomen. Hij is de beste sluipschutter van de CONCACAF Cup