Opmerkelijk: vrouw ontdekt gigantisch spinnenweb in Cadzand

Het is herfst en dat betekent dat het spinnenseizoen is begonnen. En de kans is aanwezig dat je dit jaar ook een groter, exotisch exemplaar spot.

Dat vertelt spinnenexpert Sjef van Overdijk aan Editie NL.

Zuidelijke soorten

Afgelopen weekend werd de jaarlijkse spinnentelling gehouden. “We kunnen door de telling vaststellen of er door klimaatverandering meer zuidelijke soorten zijn”, aldus Jinze Noordijk, bioloog en spinnenexpert van EIS Kenniscentrum Insecten.

Dit is volgens spinnenexpert Van Overdijk inderdaad het geval. “We hebben een aantal soorten die je nu vaker ziet dan twintig jaar geleden. De valse wolfspin of de Spaanse stierspin bijvoorbeeld. Die kwamen eerst alleen in het Middellandse Zeegebied voor. Het wordt in Nederland steeds warmer en daardoor ook geschikter voor de spinnen. Ze overleven nu ook hier.”

Paren

Ook Van Overdijk zelf deed afgelopen weekend mee aan de telling. “In mijn tuin kan ik al makkelijk 25 verschillende soorten vinden. Voor een leek lijken ze op elkaar, maar je moet naar de anatomie kijken en de soorten met elkaar vergelijken. Zo kom je erachter welke spin het is.”

September is de maand waarin spinnen beginnen met paren. “Het is een actieve tijd voor de romantische spinnen”, aldus de expert. “Mannetjes leven maar heel kort, alleen om vrouwtjes te bevruchten. Daarvoor moeten ze flink de macho uithangen.”

640 spinnensoorten

In ons land komen er ongeveer 640 spinnensoorten voor. De meest voorkomende zijn de venstersectorspin, kruisspin, huisspin en muurzesoog. Dit zijn relatief kleine dieren die niet gevaarlijk zijn. “Veel mensen vinden spinnen eng, maar dat is echt niet nodig”, aldus Noordijk. “Er zijn in Nederland geen spinnen waarvoor je bang hoeft te zijn.”

Bron: Editie NL
Foto: Getty Images

Lees ook: waarom je spinnen in huis beter niet dood kunt maken

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.

Gerelateerde artikelen