Netherlands

Beginnen met yoga: welke stijl past het best bij jou?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

In de rubriek ‘Beginnen met yoga’ maken we je door middel van meerdere artikelen wegwijs binnen de wereld van yoga. In dit artikel: welke yogavormen zijn er – en welke past het best bij jou? Onze redacteur Paula zocht het voor je uit.

In het vorige artikel bespraken we wat er met je lichaam gebeurt als je elke dag aan yoga doet. Misschien staan er wel en aantal voordelen tussen die voor jou aantrekkelijk zijn en wil je het zelf ook eens proberen. Maar: als je gaat zoeken, kom je erachter dat yoga niet alleen één en dezelfde stijl omvat. Er zijn (veel) verschillende soorten vormen, met ieder een eigen werking.

Verder dan een Youtube-filmpje

Ik vond yoga en meditatie altijd al heel interessant, maar kwam eigenlijk nooit verder dan het volgen van een Youtube-filmpje op mijn kamer. Omdat ik toch wel benieuwd was naar de werking van zo’n fysieke les en de verschillende vormen van yoga, bezocht ik yogaschool Bindi en volgde ik daar de volgende lessen: yin-, hatha-, en vinyasa yoga. Volgens Nicole de Raad, eigenaresse van de yogaschool, zijn dit de populairste vormen op dit moment.

Als je denkt dat yogalessen altijd hetzelfde zijn, dan heb je het mis. Elke les was compleet anders. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Ik ga proberen een zo goed mogelijke uitleg te geven tussen de verschillende stijlen die ik ervaarde.

Miniatuurvoorbeeld

Meer uit deze reeks:

Beginnen met yoga: wat is het en waarom is het zo goed voor je?

Yin

Bij binnenkomst van de yin-les voelde ik al meteen een ontspannen sfeer in de gehele ruimte. Sommige mensen lagen languit gestrekt op hun matje met de ogen dicht, anderen zaten in kleermakerszit te mediteren. Iedereen deed volledig zijn eigen ding, gefocust op zichzelf en niks anders.

De enige overeenkomst was dat rondom elk matje een aantal kussens lag. Ik had geen idee wat daar de bedoeling van was, maar kwam erachter dat deze kussens in een kast lagen, dus ik besloot er ook een aantal te pakken.

De les begon met een korte meditatie, waarna we heel rustig een aantal poses uitvoerden. Elke pose hielden we vrij lang aan: zo’n vijf minuten. De kussens bleken ter ondersteuning van je lichaam, als je daar behoefte aan had, om je gewrichten wat te verlichten. Daarbij lag de focus op ademhaling en je zo fijn mogelijk voelen in die aangenomen pose. Het duurde niet lang of ik was helemaal relaxed. Ik sukkelde zelfs een paar keer in slaap. Oeps.

Zoek je een les waarbij je je lichaam en geest volledig kan ontspannen? Probeer dan vooral eens yin yoga. Voor mensen zonder enige yoga- of meditatie-ervaring kan dit best pittig zijn, omdat je constant bezig bent je lijf te voelen en tot jezelf te komen. Eén ding kan ik je met zekerheid zeggen: als je denkt dat je te druk bent in je hoofd om deze les te volgen, doe het dan júist.

Miniatuurvoorbeeld

Meer uit deze reeks:

Dit gebeurt er met je als je regelmatig aan yoga doet

Vinyasa

Waar de sfeer bij de yin yoga zo ontspannen was, zo energiek voelde de ruimte toen ik bij de vinyasa-les binnenliep. Niemand lag op zijn of haar matje, iedereen zat in een actieve houding. De gehele les bestond uit veel verschillende houdingen, die snel achter elkaar uitgevoerd werden. De houdingen werden met elkaar verbonden door je ademhaling, waardoor er echt een soort ‘flow’ aan bewegingen ontstond.

Ben je fit, dan is dit een les voor jou. Toch denk ik dat veel beginners deze les misschien als zwaar kunnen ervaren: er zijn geen pauzes en er wordt veel van je lichaam gevraagd. Deze les richt zich vooral op het naar buiten gaan, in plaats van naar binnen. Hoewel ik zelf heel sportief ben, vond ik sommige poses vrij lastig. Al met al een ontzettend leuke uitdaging, die – als je zin hebt om even flink in actie te komen – wel wennen is, maar uiteindelijk zeer de moeite waard.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

De voordelen van mediteren: 'Het geeft rust in je hoofd'

Hatha

De makkelijkste manier om de hatha yoga uit te leggen is denk ik door te zeggen dat deze ongeveer tussen vinyasa en yin yoga in ligt. Ik heb me laten vertellen dat hatha wordt gezien als de basis van yoga en deze vorm is niet te kenmerken als langzaam of snel.

Tijdens de les voerden we verschillende houdingen uit, zowel staand, als liggend en zittend. In tegenstelling tot vinyasa heb je bij hatha veelal losse houdingen, met een begin en eind. Bij de les die ik volgde werd ook weer veel aandacht besteed aan ademhaling en focusten we bij elke beweging op een in- of uitademing.

Als je niet goed weet of de vinyasa te actief voor je is en als je denkt dat de yin misschien te meditatief is, dan is hatha een hele goede keuze. Vanuit daar kun je ook verder kijken en jezelf bijvoorbeeld afvragen: ‘Had ik liever een actievere vorm van yoga gewild?' 

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Waarom mediteren juist helemaal niet zweverig is

Conclusie

Dit zijn drie vormen uitgelegd: slechts een greep uit alle varianten die de yogawereld rijk is. Welke les je ook kiest, bedenk je vooraf altijd: ga je voor ontspanning of wil je meer een workout? Wat wil ik met de les bereiken?

Daarbij is het goed om te beseffen dat elke docent anders is. Yin yoga heb ik bij twee verschillende docenten gevolgd en beide docenten gaven de les anders. De ene focuste vooral op het fijn liggen, terwijl de andere docent meer aandacht besteedde aan de ademhaling en het daarbij licht oprekken van spieren.

Globaal weet je nu misschien de verschillen tussen de populairste vormen, maar mijn belangrijkste tip is om gewoon eens wat dingen uit te proberen en te kijken hoe jij je daarbij voelt. Veel succes!

Football news:

Solskjaer over Klopp 's kritiek op Manchester United' s defensieve voetbal: we vielen aan toen we de bal
Mourinho op Liverpool ' s 68 wedstrijden zonder nederlaag thuis: er zijn records die bijna onmogelijk te breken zijn. Tottenham manager Jose Mourinho reageerde op het feit dat de onverslagen wedstrijd van Liverpool gisteren in de thuiswedstrijden van de Premier League werd onderbroken. Onder de Portugezen heeft Chelsea nog geen 86 thuiswedstrijden verloren in de Premier League. Liverpool eindigde met 68 wedstrijden. De records, zelfs de meest onwaarschijnlijke, is in elke sport te verslaan. Maar er zijn een aantal records, kijkend naar welke, je kunt voelen dat het bijna onmogelijk is om ze te verslaan. Om eerlijk te zijn, Liverpool heeft geweldige resultaten geboekt. Het is heel, heel moeilijk om te bereiken wat ze gedaan hebben. Maar de platen die Chelsea onder mij plaatste zijn nog steeds platen. Het zal heel, heel moeilijk zijn om beter te presteren. Felicitaties aan Liverpool voor hun geweldige serie, Ze hebben niet verloren thuis voor een zeer lange tijd Mourinho zei. Liverpool verloor voor het eerst in 69 wedstrijden in de Premier League (en zelfs Burnley). Het team van Klopp moet nog scoren in 2021
Je schrijft over spelletjes met vooringenomenheid. Objectiviteit zou een goed begin voor u zijn. Chelsea manager Frank Lampard reageerde scherp op een van de vragen van de journalist tijdens een persconferentie. Om eerlijk te zijn, Ik denk dat het vertrouwen van de spelers zou worden ondermijnd als ze lezen een aantal van de artikelen die u momenteel publiceren. Ik heb er een paar gelezen. En het soort vooringenomenheid waarmee je altijd schrijft over spelletjes is bijna hetzelfde als proberen om een negatieve reactie te krijgen op sociale media. Ik heb artikelen gelezen toen wij het goed deden en daarin hebt u de situatie ook niet vanuit twee gezichtspunten bekeken. Dus voor een journalist zou objectiviteit een goed begin zijn. Want ik zou me zo voelen als ik de spelers was, na het lezen van uw artikelen zei Lampard. Lampard beantwoordde een vraag van de atletiek over de rol van Petr Cech in het team. In een recent artikel op deze website werd Chelsea beschreven als een gebroken team dat op zijn hoogtepunt is.= = = Chelsea = = = Chelsea staat op de 8e plaats in de Premier League, met 29 punten na 19 wedstrijden. Chelsea heeft problemen, maar in de zomer schitterde de club prachtig op de transfermarkt. Filmgeschiedenis van de Werner onderschepping
Roma kreeg hun tweede technische nederlaag van het seizoen. Nu-voor een extra vervanger in de beker
Liverpool wil Salah niet verkopen en ik ben er zeker van dat hij niet zal aandringen op een overplaatsing in de zomer
Barcelona wil Setien geen compensatie betalen. De club is van mening dat de coach niet voldeed aan de verwachtingen
Ramos, Carvajal, Valverde, Edegor en Nacho zullen de Real Madrid wedstrijd met Alaves in La Liga missen.Real Madrid heeft een lijst van spelers gepubliceerd die tegen Alaves kunnen spelen in de wedstrijd van de 20ste ronde van La Liga. Het bod van het Madrid team bestond niet uit kapitein Sergio Ramos, verdedigers Dani Carvajal en Nacho, middenvelders Fede Valverde en Martin Edegor, maar ook striker Rodrigo Goes. De wedstrijd zal hoogstwaarschijnlijk worden gemist door de hoofdcoach van Real Madrid, Zinedine Zidane, die het coronavirus heeft opgelopen. Het bod van Real Madrid omvat in totaal 20 personen: * goal Keepers: Thibaut Courtois, Andy Lunin en Diego Altube. Verdedigers: Eder Militao, Raphael Varane, Marcelo, Alvaro Odriosola, Victor Chust en Furlan Mendy. Middenvelders: Toni Kroos, Luka Modric, Casemiro, Eden Hazard, Isco, Antonio Blanco. Naar voren: Karim Benzema, Marco Asensio, Lucas Vazquez, Mariano Diaz en Vinicius Junior. De persdienst van de club van Madrid meldde dat Valverde zijn heup verwond had. Ødegaard is ook dicht bij het verhuizen naar Arsenal in bruikleen. Real Madrid zal alles uitspelen. De wedstrijd vindt plaats op 23 januari en begint om 23.00 uur in Moskou