FC Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu heeft dinsdag volgens Spaanse media samen met het complete bestuur van de topclub besloten om op te stappen. De president lag al lange tijd onder vuur in Camp Nou.

Bartomeu en zijn collega's zouden hun beslissing hebben genomen na een speciale vergadering op dinsdagavond.

De voorzitter houdt zo de eer aan zichzelf. Er stond begin november een stemming over zijn positie op het programma, nadat er onder de leden van FC Barcelona voldoende handtekeningen waren verzameld voor een motie van wantrouwen tegen Bartomeu.

De 57-jarige Catalaan was sinds begin 2014 de president van Barça. Hij zat aan het einde van zijn tweede en laatste termijn. De presidentsverkiezingen staan gepland voor 20 en 21 maart 2021.

Bartomeu stelde afgelopen zomer Ronald Koeman aan als coach. Voor de toekomst van de Nederlandse trainer is het van belang wie de nieuwe president wordt en wat zijn plannen voor de toekomst zijn.

Messi vindt Bartomeu 'een ramp'

Bartomeu wordt door een groot deel van de Barcelona-fans verantwoordelijk gehouden voor de sportieve crisis waarin de club is beland. Het dieptepunt was de 2-8-nederlaag tegen Bayern München, afgelopen augustus in de kwartfinales van de Champions League.

De omstreden voorzitter had bovendien ook al lange tijd ruzie met Lionel Messi. De sterspeler en aanvoerder wilde afgelopen zomer vertrekken uit Barcelona, maar trok die wens begin september in. Hij benadrukte toen in een interview met Goal nog wel een keer dat "het management onder voorzitter Josep Maria Bartomeu een ramp is".