Netherlands

Baasje weigert dieet voor te dikke labrador: diereninspectie neemt hond in beslag

Moeite met lopen en ademen

2 minuten geleden Aangepast: 9 seconden geleden

De hond weegt twee keer zoveel als hij mag wegen Beeld © Dierenbescherming

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Een man uit de gemeente Nijkerk is zijn labrador kwijt. De viervoeter is in bewaring genomen door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) omdat ze zwaar overgewicht heeft. Haar baasje was al meerdere keren gewaarschuwd maar vertikte er iets aan te doen.

De 12-jarige hond was zo dik dat ze nauwelijks op haar poten kon staan. Ze woog twee keer zoveel als een normale labrador van haar leeftijd zou moeten wegen. Ook waren haar nagels kromgegroeid en had ze ademhalingsproblemen.

Steeds dikker

De LID kwam het baasje op het spoor na een melding via meldpunt 144 over een hond met overgewicht. Half maart is de inspectiedienst voor het eerst bij de man langs geweest. Hij bleek al twee jaar van zijn dierenarts te horen dat zijn hond te zwaar was en dat ze echt moest afvallen. Maar in plaats daarvan kwam de labrador juist aan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Laat dierenbeul taakstraf uitvoeren in dierenasiel'

Daarnaast hield de man zich niet aan de dosering van medicijnen die hij de hond moest geven. Het dier hoorde pijnstillers en ontstekingsremmers te krijgen tegen de pijn in haar gewrichten en om het ademen te vergemakkelijken.

Advies genegeerd

De man kreeg de opdracht om met de hond naar de dierenarts te gaan en het behandelplan strikt op te volgen. Maar toen de inspectiedienst op 2 april opnieuw langsging om te kijken of hij het advies had opgevolgd, bleek dat niet het geval. Daarom is in samenspraak met De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland besloten om de hond in bewaring te nemen.

De labrador is overgebracht naar een opvangadres waar ze kan herstellen. Ze gaat daar op een verantwoorde manier afvallen en krijgt de juiste medicatie.

Overgewicht

De Dierenbescherming spreekt regelmatig mensen aan op het gewicht van hun huisdier. "Overgewicht onder huisdieren is een groot probleem dat nogal eens onderschat wordt", vertelt Dirk Nagtegaal van de Dierenbescherming aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Drukke tijd voor dierenasiels: 'We zijn misschien wel strenger dan voorheen'

"We vinden dikke huisdieren vaak iets 'gezelligs' hebben en geven ze met liefde een plakje worst, maar voor de dieren is het verschrikkelijk. Zij krijgen last van gewrichts- en ademhalingsproblemen en worden uiteindelijk minder oud. In de zomer hebben ze het nog eens dubbel zo zwaar."

Uitzondering

Wel moet er veel gebeuren, wil een dier daadwerkelijk in bewaring genomen worden. "We proberen altijd met de eigenaren naar een oplossing te zoeken, zodat zij er zelf iets van leren. Voor het dier is het natuurlijk fijner om bij het baasje te blijven. Deze labrador was dus een uitzondering. Haar gezondheid was zo slecht dat ze niet kon blijven."

Football news:

Ozil en adidas gaan uit elkaar, misschien vanwege politiek en een slecht imago. Mesut zal zijn eigen merk ontwikkelen
Alexey Sorokin over de wens van Rusland om de Champions League playoffs te organiseren: we zouden alles op de best mogelijke manier hebben gedaan, maar ik weet niets
Yuran kan Khimki, Kalinitsjenko en Filimonov-de coach Zinin-verlaten om sportdirecteur te worden
Manchester United ontkende dat Lingard een verhuizing naar Milaan had besproken met Smalling en young
Bayern zal Alaba deze zomer niet verkopen, Tiago kan vertrekken voor 60-80 miljoen euro
Sky Sports zal de clubs van de Premier League al het geld betalen voor uitzendingen in deze en volgende seizoenen. De aftrek van 170 miljoen pond werd verplaatst naar het seizoen-21/22
Havertz wil deze zomer niet naar Bayern verhuizen. Hij kiest tussen Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Chelsea