Netherlands

Arts vermist die tegensprak dat Navalny werd vergiftigd

De Siberische arts die verantwoordelijk was voor de behandeling van Kremlincriticus Navalny na zijn vergiftiging van afgelopen zomer is vermist. Dat heeft de Russische politie bekendgemaakt. De Rus, Aleksandr Moerachovski, verliet vrijdag een jachtbasis in Omsk, waarna er niets meer van hem werd vernomen.

Moerachovski heeft altijd gezegd dat Navalny niet is vergiftigd, maar leed aan een zeldzame stofwisselingsstoornis en een lage bloedsuikerspiegel. "Ook zou hij ervoor hebben gezorgd dat Navalny's overplaatsing naar een ziekenhuis in Berlijn met twee dagen werd vertraagd", zegt Ruslandcorrespondent Iris de Graaf.

Afgelopen november werd Moerachovski nog gepromoveerd tot hoofd van het regionale ministerie van Volksgezondheid. Dat was volgens Navalny een beloning voor het liegen en vervalsen van testresultaten.

Aanvankelijk meldden de behandelend artsen dat Navalny het slachtoffer van een vergiftiging zou zijn, maar die verklaring werd binnen korte tijd ingetrokken en later ontkend.

Twee artsen overleden

Deze winter overleden twee artsen van het ziekenhuis in Omsk plotseling kort na elkaar. In februari stierf een plaatsvervangend hoofdarts op 55-jarige leeftijd aan een hartaanval. Een maand later overleed zijn collega na een beroerte.

"Van deze twee wordt gezegd dat hun dood misschien samenhangt met hun betrokkenheid bij de eerste verklaring dat Navalny vergiftigd zou zijn, maar dat is niet vastgesteld", zegt correspondent De Graaf.

Volgens Russische media verloopt de zoektocht naar de vermiste Moerachovski moeizaam, omdat de omgeving waar hij vermist is geraakt een lastig begaanbaar en moerassig gebied is. Met behulp van drones, een helikopter en een leger aan vrijwilligers wordt er gezocht naar de vermiste medicus.

Football news:

De Spaanse fan gaat al sinds 1979 naar de wedstrijden van het nationale team. Hij kwam naar de Euro met de beroemde drum (hij zou het hebben verloren tijdens de lockdown)
Ronaldo verwijderde de gesponsorde Coca-Cola op een persconferentie. Cristiano is sterk tegen suiker-maakt er zelfs geen reclame voor
Zweden voorwaarts Isak: ik zou graag wat meer bezit hebben. Maar we zijn blij met het punt
Luis Enrique: Spanje probeerde kansen te creëren, maar het veld was niet de beste. Spelers klaagden
Laporte op Morata ' s blunder: hij zal de mond van iedereen te sluiten door het scoren van drie doelpunten in de volgende wedstrijd
Messi scoorde uit Chili ' s vrije trap. Hij werd de recordhouder van Argentinië voor doelpunten in officiële wedstrijden
Spanje scoorde 2 schoten op doel in de 2e helft tegen Zweden-beide na 89 minuten