Het fatale incident op de set van de film Rust waarbij acteur Alec Baldwin cameravrouw Halyna Hutchins doodschoot, gebeurde tijdens een repetitie. Dat schrijven Amerikaanse media maandag op basis van de getuigenverklaring van regisseur Joel Souza.

Souza stond achter Hutchins op het moment dat Baldwin vuurde. De acteur zat op een bank in een kerkje waar op dat moment gefilmd werd en oefende met het trekken van het wapen uit zijn holster. Souza zegt dat hij iets hoorde wat "klonk als een zweep" waarna "een luide knal" volgde.

Hutchins klaagde meteen na de knal over pijn in haar maag en greep naar haar buik. De cameravrouw viel achterover op de grond en werd door omstanders geholpen. Souza verklaart dat hij vervolgens merkte dat er bloed uit zijn schouder kwam en dat Hutchins ook bloedde.

De 42-jarige cameravrouw werd in de borst geraakt en overleed enkele uren later in het ziekenhuis. Souza raakte niet ernstig gewond en kon na behandeling naar huis.

Eerder werd al duidelijk dat in het geweer, dat diende als rekwisiet, naast losse flodders één echte kogel zat. Aan Baldwin zou zijn verteld dat het pistool 'koud' was, jargon voor een wapen zonder munitie.

De politie onderzoekt nog hoe het incident heeft kunnen gebeuren. Daarvoor wordt gesproken met de wapensmid die betrokken was bij de film en de assistent-regisseur die het wapen aan Baldwin overhandigde.

De opnames van Rust liggen momenteel stil, maar de producenten sluiten niet uit dat die alsnog worden hervat.