Netherlands

Akkoord tussen EU en VS over opschorten miljarden aan importheffingen

Staatssteun vliegtuigbouwers De importheffingen waren een gevolg van een langlopend conflict tussen de EU en de VS over ongeoorloofde staatssteun aan Airbus en Boeing.

De Europese Commissie en de Verenigde Staten hebben afgesproken de importheffingen op te schorten die onderdeel uitmaken van een langlopend conflict over staatssteun aan vliegtuigbouwers. De afspraak geldt voor zeker vier maanden. Dat heeft de Commissie vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om miljarden aan importheffingen op allerlei producten zoals Amerikaanse vliegtuigen, Europees aluminium en Franse wijn.

Lees ook: Airbus kan niet zonder staatssteun (en Boeing ook niet)

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemde de overeenkomst „uitstekend nieuws voor bedrijven en industrieën aan beide zijden van de Atlantische Oceaan”. Volgens haar toont de afspraak tussen de EU en de Amerikaanse president Joe Biden dat beide partijen „zich hebben gecommitteerd aan het oplossen van het conflict rond de vliegtuigbouwers”. De VS schorten importheffingen ter waarde van 7,5 miljard dollar (6,3 miljard euro) op. De Europese Unie doet dit met heffingen ter waarde van 4 miljard dollar.

Kern van het conflict tussen de EU en de VS ligt in concurrentiestrijd tussen de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en het Europese Airbus. De bedrijven betichtten elkaar van illegale staatssteun en werden hierin gesteund door hun overheden. In oktober kreeg de EU van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) toestemming om maatregelen te nemen tegen de VS vanwege onterecht verleende staatssteun aan vliegtuigbouwer Boeing. Eerder hadden ook de VS toestemming gekregen van de WTO omdat de EU onterechte steun had gegeven aan Airbus.

Football news:

Namens Juve en de ECA kan ik het idee van een Super League afwijzen. Hoe snel Gianni Agnelli veranderde zijn schoenen
Tottenham heeft Mourinho ontslagen. Nee, De Super League heeft er niets mee te maken
Minstens 2 clubs uit Frankrijk zullen elk jaar in de Super League spelen
Mesut Ozil: kinderen dromen van het winnen van de World Cup of de Champions League, niet een of andere Super League. Het plezier van grote wedstrijden is dat ze gebeuren een of twee keer per jaar
Disneyficatie van voetbal. Waar komt de Super League vandaan?
Carragher op Super League: Ik ben het zat dat Liverpool ' s reputatie zo beschadigd is. En het schandelijke kapitalisme van Manchester United verbaast me niet.Jamie Carragher, voormalig verdediger van Liverpool, heeft zich kritisch uitgelaten over de oprichting van de Europese Super League
De Bruyne zal de wedstrijd tegen Aston Villa missen. De ernst van de blessure is nog niet vastgesteld