Deze winter is er geen enkel officieel griepgeval geregistreerd in Nederland, schrijft het AD zaterdag op basis van cijfers van kennisinstituut Nivel. Het instituut monitort samen met het RIVM de verspreiding van luchtwegvirussen.

Bij huisartsen die regelmatig monsters laten analyseren op virussen, werd afgelopen griepseizoen geen enkele positieve influenzabesmetting vastgesteld. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat tijdens normale jaren enkele duizenden mensen komen te overlijden als gevolg van het influenzavirus.

Mariëtte Hooiveld, onderzoeker bij Nivel, benadrukt in de krant dat het instituut het influenzavirus niet zo goed volgt als het huidige coronavirus. "Maar alles wijst erop dat de circulatie is gestopt. In de monsters van huisartsen vinden we het niet, en ook in de ziekenhuizen wordt het virus niet aangetroffen."

Volgens het Nivel gingen mensen met griepverschijnselen wel nog steeds naar de huisarts. Bij analyse van monsters werden nog wel steeds corona-, rhino- en enterovirussen aangetroffen, maar al sinds het voorjaar niet het griepvirus.

Die trend ziet gezondheidsorganisatie WHO ook in de rest van West- en Noord-Europa. "Hoewel er continu op griep getest is, in sommige landen zelfs meer dan gewoonlijk, is het aantal gevallen overal kleiner dan gedacht", aldus een woordvoerder in het AD.

Op de website van de WHO wordt actueel bijgehouden waar griepuitbraken zijn. "In februari en maart 2020 maakte influenza zoals gebruikelijk een opmars op het noordelijk halfrond, maar vanaf half maart, toen corona echt opkwam, vertoonde het aantal griepgevallen plots een scherpe daling."

Coronamaatregelen hielpen volgens experts

Deskundigen vermoeden in het AD dat de coronamaatregelen, die bijna tegelijkertijd in verschillende landen werden getroffen, hebben gezorgd voor de scherpe daling. Zo werd onder meer het internationale vliegverkeer stilgelegd. Ook volgden mensen de adviezen om thuis te blijven bij klachten en vaak de handen te wassen. Het kan ook komen doordat meer mensen zich voor het afgelopen griepseizoen lieten vaccineren.

Dat er dit jaar geen overlijdens werden gemeld door het influenzavirus, betekent niet dat het virus is verdwenen, zegt onder meer Ab Osterhaus in de krant. "Er is altijd influenza, zoals er altijd corona zal zijn." Hij vreest dat het griepvirus hard kan toeslaan aankomende winter als de coronamaatregelen mogelijk zijn versoepeld. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat er minder immuniteit is opgebouwd.