Netherlands

ABN AMRO, van voormalig directeur Gerrit Zalm (VVD), krijgt fikse boete van 480 miljoen euro

Dat Gerrit Zalm (VVD) niet altijd zuiver op de graat was, was al bekend. De omstreden ABN AMRO-bank heeft vandaag genoegen genomen met een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie, omdat de bank tekortgeschoten zou zijn met betrekking tot het voorkomen van witwaspraktijken.

Gerrit Zalm, die ooit begon als politicus bij de VVD – en later doorschoof naar de top van het bankwezen – blijkt allerminst zuiver te zijn geweest in zijn bewindvoering. Hij neemt daarmee ABN AMRO, de bank waarvoor hij ‘dienstbaar’ was mee in zijn vrije val, in een witwasschandaal dat zijn weerga niet kent.

Inmiddels zijn er door het Openbaar Ministerie drie mensen aangemerkt als verdachte. Een van die verdachten is Gerrit Zalm. De aanklacht luidt als volgt: “ABN AMRO werd er van verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen.”

We komen nu terecht in een rijtje van mogelijke fraude en corruptie, hetgeen veel VVD-bestuurders de afgelopen tijd getroffen heeft. Het AD legt uit:

“Dat gebeurde op een dusdanige wijze dat de bank ook schuldwitwassen wordt verweten. Dit houdt in dat de bank redelijkerwijs ook echt een vermoeden moet hebben gehad dat bepaalde geldstromen niet deugden, maar vervolgens niets of te weinig heeft gedaan om dit te bestrijden. Dit is een ernstiger verwijt.

Kenners gingen er al langer vanuit dat er waarschijnlijk nog een flinke boete zou volgen. Dat verantwoordelijke bestuurders waarschijnlijk niet ook buiten schot zouden blijven bij het onderzoek van het OM, komt niet als een verrassing.”

Het ziet er dus naar uit dat Gerrit Zalm achteraan kan sluiten in de rij van VVD’ers die worden vervolgd door Justitie. Eerder al werd voormalig partijvoorzitter Henry Keizer onderzocht voor potentiële malafide deals in het begrafeniswezen, maar ook Jos van Rey, Mark Verheijen en Klaas Dijkhoff kwamen in opspraak voor het bemachtigen van vermogen dat hen strikt genomen niet toekwam.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude