Netherlands

Aantal huishoudens met laag inkomen 3 jaar gelijk gebleven

Het aantal Nederlandse huishoudens met een laag inkomen, is voor het derde jaar op rij gelijk. Vorig jaar moesten 584.000 huishoudens rondkomen van een laag inkomen.

Het aantal Nederlandse huishoudens met een laag inkomen, is de afgelopen drie jaar gelijk gebleven, ondanks de groei van de economie. Ook het risico op armoede is in 2018 niet veranderd ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2018.

Vorig jaar moesten 584.000 huishoudens rondkomen van een laag inkomen, dat waren er net zoveel als in 2017. Nederland telt ongeveer 7,4 miljoen huishoudens. In 2019 is het aantal huishoudens dat van weinig budget moet rondkomen waarschijnlijk gedaald, schat het CBS. Die cijfers zijn nog niet bekend.

Vanwege de economische crisis nam het aantal arme huishoudens tussen 2011 en 2013 toe, van 6,9 naar 8,9 procent. In 2016 daalde dat aantal weer naar 7,9 procent, maar daar blijft het nu al een aantal jaar steken. Het CBS geeft in het rapport geen verklaringen voor de cijfers.

Meer huishoudens langdurig arm

Van de huishoudens met een laag inkomen, zaten er 232.000 de afgelopen vier jaar in dezelfde situatie. Dat is opvallend, omdat de Nederlandse economie de afgelopen vijf jaar juist groeide. Het aantal Nederlandse huishoudens met een langdurig laag inkomen is 3,3 procent, net als in 2017.

Van de huishoudens met een niet-westerse achtergrond, had een kwart te maken met een laag inkomen. Met name vluchtelingen uit Syrië en Eritrea met een verblijfsvergunning lopen risico op armoede. Behalve huishoudens met een migratie-achtergrond, lopen ook eenoudergezinnen en alleenstaanden tot AOW-leeftijd meer kans om in armoede terecht te komen. Van de groep werkende Nederlanders, liepen zzp’ers het meeste risico.

Of er sprake is van risico op armoede, bepaalt het CBS aan de hand van drie factoren. Het inkomen moet lager zijn dan de Europese armoedegrens. Dat betekent dat het inkomen lager dan 60 procent van het doorsnee besteedbaar huishoudensinkomen van de bevolking is. Ook worden er andere factoren meegewogen. Zo moet een huishouden bijvoorbeeld financieel ernstig worden beperkt, bijvoorbeeld doordat ze geen auto kunnen betalen.

Spreiding over Nederland

Wat betreft de spreiding van arme huishoudens over Nederland, telde Rotterdam vorig jaar de meeste huishoudens met een laag inkomen, gevolgd door Groningen, Amsterdam en hekkensluiter Arnhem. In Rotterdam was de kans op langdurige armoede vorig jaar bovendien het grootst. In de top tien staan behalve Den Haag uitsluitend gemeentes buiten de Randstad, zoals Enschede, Heerlen, Nijmegen en Leeuwarden.

Football news:

De President van Attico Madrid bij het vertrek van de Champions League: niet onze avond. Ze hadden geluk om twee keer te scoren, we hebben een goed team
Verdediger Lyon van Marsal: we denken erover om de finale van de Champions League te bereiken. We hebben een grote kans om te winnen
Arsenal is een van de grootste clubs ter wereld. Ik ben hier om trofeeën te verzamelen
Messi ontmoet zijn opvolger, Lewandowski. Die naar de halve finale van de Champions League gaat, de beste ter wereld
Habib: in de finale van de Champions League zal PSG en Manchester City Spelen
Manchester City bood 63 miljoen euro aan voor Coulibaly
Trent wordt erkend als de beste jonge speler in de Premier League