Netherlands

Aantal eerstejaars studenten stijgt

Meer studenten hebben zich ingeschreven voor een universitaire studie. Het aantal aanmeldingen in augustus lag 7 procent hoger dan vorig jaar, blijkt uit voorlopige cijfers van de Vereniging van Universiteiten, de VNSU.

Niet alleen voor de bachelor-, maar ook voor de masteropleidingen lijkt de interesse toe te nemen, blijkt uit een rondgang van BNR. Cijfers zijn er nog niet, omdat de instroom van masterstudenten op meerdere momenten van het jaar plaatsvindt.

Beluister ook | #1 Hoe maak je de universiteit beter? Met: Remco Breuker

De groeiende belangstelling voor het hoger onderwijs is onderdeel van een al lang lopende trend, denkt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de universiteit van Tilburg. Verder wordt er voor veel functies en beroepen een steeds hoger niveau gevraagd. Maar corona kan natuurlijk ook een rol spelen; jongeren besluiten langer door te studeren omdat de arbeidsmarkt op dit moment heel slecht is voor ze.

Verdringing

Als de crisis aanhoudt en jongeren bijvoorbeeld een jaar niet vooruit kunnen, krijg je allerlei effecten, zegt Wilthagen. Zo krijgen studenten uit het hoger onderwijs dan belangstelling voor hbo- en mbo-banen, waardoor de lageropgeleiden worden verdrongen. En als je een jaar niet werkt, loop je een achterstand op en maak je een valse start op de arbeidsmarkt. Dat kan heel lang doorwerken, ook op je inkomen.

ANP ROLAND HEITINK

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi