Netherlands

66 gemeenten aangesloten op DSO voor besluiten

66 gemeenten hebben een werkende verbinding met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zodat besluiten online gepubliceerd kunnen worden. Het is een van de drie verplichte aansluitingen voor overheden die de nieuwe Aansluitmonitor DSO in de gaten houdt, met het oog op de invoering van de Omgevingswet in 2022. Het gaat hier nog om een oefenomgeving.

Voortgang

Gemeenten, waterschappen, provincies en het rijk moeten bij de invoering van de wet in ieder geval aangesloten zijn op de volgende drie lokale systemen: het ontvangen van aanvragen of meldingen, het publiceren van Omgevingswetbesluiten en het registreren van vragenbomen. De monitor houdt de voortgang van deze drie onderdelen bij en de cijfers worden elke week bijgewerkt.

Nog geen omgevingsdiensten

Voor het kunnen publiceren van omgevingswetbesluiten zijn momenteel bijvoorbeeld 8 provincies, 6 waterschappen, 6 rijksorganisaties en 66 gemeenten zover dat er een ‘correcte werkende beveiligd technische verbinding tussen het DSO en de ict-omgeving van de overheidsorganisatie’ is. Nog geen enkele omgevingsdienst is zover. Eén gemeente heeft inmiddels een besluit gepubliceerd en van 160 is nog niet bekend wanneer ze gaan aansluiten.

Het kunnen publiceren van omgevingswetbesluiten

Afbeelding

Bron: Aansluitmonitor DSO

Niet op koers

Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en I&O Research bleek onlangs dat het uitstel van de Omgevingswet nauwelijks tot minder achterstand leidt bij gemeenten. De helft zegt niet op koers te liggen voor de invoering per 1 januari 2022. 40 procent van de 567 deelnemende gemeenteambtenaren verwacht bovendien dat de wet, die al drie keer is uitgesteld, straks een vierde keer moet worden uitgesteld. En meer respondenten verwachten dat de wet niet zal leiden tot snellere besluitvorming over nieuwe initiatieven, in vergelijking met het aantal dat daar nog steeds in gelooft.

Football news:

Bulykin op de kansen van Loko om de Europa League play-offs te bereiken: het zal zeer moeilijk zijn om iets te doen
Joao Felix: Letico missen Suarez en Costa
Loko wist niet wat te doen toen Red Bull voor het eerst scoorde. Naumov, ongeveer 1:3
Gasperini over Atalanta: we zullen met een klein voordeel naar Amsterdam gaan
Striker Berisha van Salzburg: we waren beter dan Loko en verdienden het om te winnen
Pep on city 's eerste plaats in de Champions League groep: we speelden heel goed in alle wedstrijden
Shakhtar defender Vitao op 2:0 met Real Madrid: het belangrijkste is niet te hoog te vliegen in de wolken