Netherlands
This article was added by the user Dylan Jones. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zweden wil veiligheidsgaranties in aanloop naar NAVO-lidmaatschap

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Als Zweden een aanvraag indient voor NAVO-lidmaatschap, dan moeten bepaalde landen binnen het bondgenootschap veiligheidsgaranties geven voor de periode tussen de kandidaatstelling en de aansluiting. Dat heeft Ann Linde, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, vrijdag gezegd, melden Zweedse media. Zweden zal maandag een formeel verzoek om lidmaatschap indienen, is de verwachting.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben al toegezegd dergelijke veiligheidsgaranties te willen geven. Het Nederlandse kabinet staat „open en positief” tegenover een eventueel Zweeds verzoek om veiligheidsgaranties. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) donderdag volgens de Telegraaf gezegd. Mocht het zover komen, dan zou dat wel in samenwerking met andere Europese landen moeten gebeuren, aldus Hoekstra.

Russische reactie
Het Zweedse parlement praat vrijdag met Linde en defensieminister Peter Hultqvist over de veiligheidssituatie van het Scandinavische land. Deskundigen stellen dat er geen Russische militaire reactie zal komen wanneer Zweden formeel een lidmaatschapsaanvraag indient. Zes van de acht politieke partijen binnen de parlementaire defensiecommissie onderschrijven deze conclusie, meldt Aftonbladet vrijdag, al kan de Zweedse regering naar eigen zeggen geen gewapende aanval op Zweden uitsluiten.

NAVO-lidmaatschap kan deze onzekerheid deels wegnemen, stelt Hultqvist vrijdag. Hij denkt ook dat Zweeds lidmaatschap van het verdedigende bondgenootschap niet alleen kan bijdragen aan de veiligheidssituatie in naburige landen, maar ook dat de samenwerking van Scandinavische landen op defensiegebied kan worden uitgebreid.

Buitenlandminister Linde heeft verder gezegd dat een neutrale status Zweden tot nu toe altijd „goed heeft gediend”, maar dat sinds de Russische invasie in Oekraïne sprake is van een „nieuwe situatie”. De Finse leiders hebben donderdag gezegd dat ze zich zo snel mogelijk willen aansluiten bij het bondgenootschap.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: EU-buitenlandchef: nog eens 500 miljoen euro aan militaire steun Oekraïne