Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Windmolenpark in Noordzee is geopend, maar nog niet helemaal af

Door José Boon

Het windmolenpark Hollandse Kust Zuid is vrijdag officieel geopend, ook al is het nog niet helemaal af. Het windpark moet een hoeveelheid energie opwekken die gelijkstaat aan het stroomverbruik van anderhalf miljoen huishoudens. Als het hard waait nog iets meer.

Eerder meldde eigenaar Vattenfall nog dat het windpark voor twee miljoen huishoudens aan stroom zou produceren. Maar dat cijfer is voor de zekerheid naar beneden bijgesteld, zegt een woordvoerder. "Er zijn jaren waarin het heel hard waait, en jaren waarin het minder hard waait."

Hollandse Kust Zuid is een van de grootste offshore windparken ter wereld geworden. De 139 windmolens staan op zo'n 18 tot 35 kilometer van de kust tussen Scheveningen en Zandvoort.

Een van de twee kavels met windmolens is al helemaal operationeel. Het tweede gedeelte moet begin 2024 af zijn. In 2021 begon de bouw van het windpark.

Helft van de stroom gaat naar Duitse chemiereus

De opgewekte stroom komt aan land via twee door hoogspanningsnetbeheerder TenneT aangelegde offshore transformatorstations. Afgezien van het werk aan deze infrastructuur is er geen overheidsgeld naar het park gegaan.

De eigenaren van Hollandse Kust Zuid zijn Vattenfall, de Duitse chemiereus BASF en verzekeraar Allianz. De helft van de stroom is voor BASF, die zo zijn CO2-uitstoot omlaag wil krijgen. Het bedrijf produceert onder meer plastic en chemicaliën.

De bouwers van het park hebben het gebied aantrekkelijk willen maken voor zeeleven. Zo hebben ze kunstmatige riffen geplaatst voor vissen, krabben en schaaldieren. Boven water steekt het hoogste punt van de windmolenwiek 225 meter boven zeeniveau uit.

Lees meer over:

Klimaat Economie