Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Wekdienst 1/10: Gaswinning Groningen stopt na 60 jaar • BIJ1-leden stemmen over lijst

Goedemorgen! In Groningen stopt na zestig jaar de gaswinning vanwege de aardbevingen in het gebied. En in Den Haag stemmen BIJ1-leden over de lijst en de nieuwe lijsttrekker.

Eerst het weer: vandaag schijnt geregeld de zon, al trekken er ook velden met sluierbewolking over. In het uiterste noorden is de bewolking dikker en er valt daar geregeld wat lichte regen. De matige zuidwestenwind voert warme lucht aan, het wordt maximaal 21 tot 24 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier waar aan het spoor gewerkt wordt.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

In Slowakije lijkt de partij van oud-premier Fico de parlementsverkiezingen te winnen. Met bijna alle stemmen geteld, gaat zijn partij aan kop met bijna 24 procent van de stemmen. Vanuit Europa wordt met zorg naar de uitslag gekeken. Fico is pro-Russisch en zei in de campagne al dat hij een einde wilde maken aan de militaire steun van zijn land aan Oekraïne.

De liberale partij Progressief Slowakije staat nu tweede met bijna 17 procent van de stemmen. Zij willen de steun aan Oekraïne juist voortzetten, net als vrijwel alle andere partijen. Ook volgt de partij een liberale lijn als het gaat om groen beleid en lhbti-rechten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In de Rotterdamse Kunsthal heeft een van de bekendste moderne kunstenaars ter wereld vanaf dit weekend zijn grootste expositie ooit. De Chinese Ai Weiwei maakt kunst met een maatschappelijke boodschap en is daarbij niet bang openlijk kritiek te leveren op zijn vaderland, waar burgers steeds meer in de knel komen door een autocratische overheid.

Bekijk beelden van de expositie: