Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

VS schiet Chinese 'spionageballon' uit de lucht na stilleggen vliegverkeer

Door onze nieuwsredactie

De Verenigde Staten hebben zaterdagmiddag (lokale tijd) de Chinese 'spionageballon' uit de lucht geschoten. De ballon vloog al dagen boven Amerikaans grondgebied.

Eerder werd ook al overwogen om de ballon neer te halen, maar toen werd daarvan afgezien omdat de brokstukken een gevaar zouden kunnen vormen.

Omdat de ballon zaterdagmiddag boven de Atlantische Oceaan vloog, werd toch besloten de 'spionageballon' uit de lucht te schieten. De overblijfselen zullen uit zee gehaald worden voor onderzoek. De Amerikaanse president Joe Biden had eerder over de ballon gezegd dat "we er zorg voor zullen dragen", zonder in details te treden.

De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA heeft zaterdagmiddag drie vliegvelden aan de oostkust van de Verenigde Staten gesloten "ter ondersteuning van eenactie van het ministerie van Defensie voor de nationale veiligheid". Het gaat onder meer om het vliegveld Myrtle Beach in South Carolina.

China spreekt van luchtschip dat meteorologische doeleinden dient

De Verenigde Staten zien de ballon als een schending van het Amerikaanse luchtruim. Volgens China is de ballon door overmacht uit koers geraakt. Het luchtschip, zoals Beijing het noemt, zou vooral meteorologische doeleinden dienen. Maar volgens Washington bevat de ballon allerlei surveillanceapparatuur.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn geplande bezoek aan China uitgesteld, omdat de kwestie de dialoog tussen de twee wereldmachten te veel zou bepalen.

China zegt zich strikt aan de internationale regels te hebben gehouden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft in een telefoongesprek met Blinken besproken "hoe je kalm en professioneel met onbedoelde incidenten om kunt gaan."