Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vrees EU werkelijkheid: Pro-Russische partij Smer-SD wint verkiezingen Slowakije

Door onze nieuwsredactie

De populistische Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen.
Met alle stemmen geteld in 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent. Die winst heeft mogelijk grote gevolgen.

Zo heeft de pro-Russische Fico aangekondigd te willen breken met het prowesterse beleid van de huidige regering. Met als belangrijkste belofte het stoppen met de militaire steun aan buurland Oekraïne.

De uitslagen zijn een tegenvaller voor de liberale partij Progressief Slowakije. De PS-leider Michal Simecka, vicepresident van het Europees Parlement, beloofde de samenwerking met de EU juist te verstevigen.

Zijn PS-partij werd zaterdag in meerdere exitpolls nog aangewezen als winnaar, maar won 17 procent van de stemmen. Omdat geen enkele partij een absolute meerderheid behaalt, zullen partijen moeten samenwerken om een regering te vormen.

Coalitie nog onduidelijk

Om de nieuwe regering te vormen is eerst de goedkeuring nodig van de president van Slowakije, Zuzana Caputova. Zij zal naar verwachting de grootste partij, Smer-SD, als eerste de mogelijkheid geven tot het vormen van een coalitie.

Daarvoor moet Smer-SD waarschijnlijk op zoek naar steun bij conservatieve en extreemrechtse partijen. Al hangt zo'n mogelijke coalitie wel af van het verkiezingsresultaat van die kleinere partijen.

Toch hoopt de liberale PS-leider Michal Simecka met behulp van meerdere andere partijen alsnog aan de macht te komen. "Het blijft ons doel dat Slowakije na deze verkiezingen een stabiele pro-Europese regering heeft", zei hij op de uitslagenavond.

Lees meer over:

Slowakije Buitenland Oorlog in Oekraïne