Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Volkswagen moet persoon 3.000 euro schadevergoeding betalen in sjoemeldieselzaak

Door onze economieredactie

Volkswagen moet een Nederlandse consument 3000 euro schadevergoeding betalen omdat de autofabrikant illegale software had geïnstalleerd in zijn dieselwagen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald.

De zaak was aangespannen door Stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency (VGDES) in samenwerking met de Consumentenbond. Het is voor het eerst dat een Nederlandse rechter compensatie toewijst in een sjoemeldieselzaak.

"Dit is een geweldige overwinning. Niet alleen voor deze consument, maar voor alle automobilisten in Nederland die zijn misleid door Volkswagen en een veel viezere auto kochten dan ze dachten. Dat zijn tussen de 150.000 en 180.000 auto's. Ook zij kunnen met ons meedoen en compensatie eisen van Volkswagen", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

De Consumentenbond en VGDES voeren tot nu toe vier proefprocedures om compensatie te eisen van Volkswagen voor het plaatsen van verboden software in de auto's. Deze software zorgde ervoor dat de auto in testsituaties schoner leek dan hij in werkelijkheid is. Volkswagen schond hiermee de wet- en regelgeving op de Europese markt. Bovendien misleidde Volkswagen haar klanten en handelde daarmee onrechtmatig.

De Consumentenbond en VGDES zijn tevreden met het resultaat. "Dit is de eerste keer dat de rechtbank heeft geoordeeld dat Volkswagen schadevergoeding aan een consument moet betalen, omdat Volkswagen hem te veel heeft laten betalen voor zijn sjoemeldiesel", laat VGDES-voorzitter Dick Bouma weten.

Lees meer over:

Economie