Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Vernielde Russische tank en Oekraïense ambulance naar museum in Nederland

Door onze nieuwsredactie

Een vernietigde Russische tank en een gehavende Oekraïense ambulance zijn sinds vrijdag te zien bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Het gaat om een 44 ton zware T-72B-tank. Het voertuig werd in maart 2022 buitgemaakt door het Oekraïense leger. De tank liep tijdens een Russische aanval op Kyiv op een mijn en raakte daardoor zwaar beschadigd. Enkele weken geleden werd de tank als protest geplaatst voor de Russische ambassade in Berlijn.

De eveneens zwaar beschadigde Oekraïense ambulance is afkomstig uit Kharkiv. Die provincie is sinds de invasie vaak het doelwit geweest van Russische beschietingen en bombardementen.

De ambulance kwam onder vuur te liggen tijdens een Russische beschieting. Het bewust aanvallen van ziekenhuizen, ambulances en zorgpersoneel geldt als een oorlogsmisdaad en schending van het internationaal humanitair recht. De ambulance was de afgelopen tijd al in verschillende Nederlandse steden te bezichtigen.

Het Vrijheidsmuseum is met name gericht op de bevrijding van Nederland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het museum laat weten de bevrijding te willen koppelen aan "actuele ontwikkelingen in de wereld", zoals de oorlog in Oekraïne.

De tank en de ambulance vormen volgens het museum een waarschuwing tegen de "nietsontziende oorlog" van de Russische president Vladimir Poetin "die een levensgrote bedreiging vormt voor het vrije en democratische Europa".