Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Verkiezingscampagne Donald Trump 2024 officieel begonnen

SALEM, New Hampshire (AP) – Voormalig president Donald Trump trapte zijn kandidatuur voor het Witte Huis van 2024 af met een stop zaterdag in New Hampshire voordat hij naar South Carolina ging, optredens in staten waar vroeg wordt gestemd markeren de eerste campagne-evenementen sinds hij meer dan twee maanden geleden zijn nieuwe run aankondigde.

“We beginnen. We beginnen hier als presidentskandidaat”, zei hij tegen de partijleiders op de jaarlijkse bijeenkomst van de New Hampshire GOP in Salem, voordat hij in de late namiddag naar Columbia ging om zijn leidersteam in South Carolina voor te stellen. “Ik ben nu bozer en meer toegewijd dan ooit tevoren.”

Deze staten houden twee van de eerste drie nominatiewedstrijden van de partij, waardoor ze enorme macht hebben bij het selecteren van de kandidaat.

Trump en zijn bondgenoten hopen dat de gebeurtenissen een show van kracht achter de voormalige president zullen bieden na een trage start van zijn campagne waardoor velen twijfelden aan zijn inzet om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. In de afgelopen weken hebben zijn medestanders politieke medewerkers en gekozen functionarissen bereikt om steun voor Trump te krijgen op een kritiek moment dat andere Republikeinen hun eigen verwachte uitdagingen voorbereiden.

Artikel gaat verder na afbeelding.

President Donald Trump

AP Photo/Andrew Harnik.

“Het kanon is afgevuurd en het campagneseizoen is begonnen,” zei Stephen Stepanek, scheidend voorzitter van de New Hampshire Republikeinse Partij. Trump kondigde aan dat Stepanek zal dienen als senior adviseur voor zijn campagne in de staat.

Republikeinse uitdagers

Terwijl Trump de enige verklaarde presidentskandidaat voor 2024 blijft, wordt verwacht dat potentiële uitdagers, waaronder Florida gouverneur Ron DeSantis, voormalig vicepresident Mike Pence en voormalig South Carolina gouverneur Nikki Haley, die Trump’s ambassadeur bij de Verenigde Naties was, hun campagne in de komende maanden op gang zullen brengen.

In South Carolina zijn gouverneur Henry McMaster, senator Lindsey Graham en verschillende leden van de congresdelegatie van de staat van plan het evenement van zaterdag in het Statehouse bij te wonen. Maar het team van Trump heeft moeite om steun te krijgen van staatswetgevers, zelfs van sommigen die hem tijdens eerdere campagnes gretig steunden.

Sommigen hebben gezegd dat meer dan een jaar voor de voorverkiezingen te vroeg is om hun goedkeuring te geven of dat ze afwachten wie er nog meer in de race komt. Anderen hebben gezegd dat het tijd is voor de partij om Trump achter zich te laten en een nieuwe generatie leiders aan te stellen.

Artikel gaat verder na video.

RJ May, vice-voorzitter van de South Carolina House Freedom Caucus, zei dat hij het evenement van Trump niet zou bijwonen omdat hij zich concentreerde op de wetgevende strijd van die groep met de GOP caucus. Hij gaf aan open te staan voor andere kandidaten in de race voor 2024.

“Ik denk dat we hier in South Carolina een zeer sterke lei van kandidaten zullen hebben,” zei May, die in 2016 en 2020 op Trump stemde. Hij voegde eraan toe: “Ik zou een Donald Trump 100% verkiezen boven Joe Biden.”

Dave Wilson, voorzitter van de conservatieve christelijke nonprofit Palmetto Family, zei dat sommige conservatieve kiezers zich zorgen kunnen maken over de recente opmerkingen van Trump dat Republikeinen die zich verzetten tegen abortus zonder uitzonderingen de partij in de verkiezingen van november hebben gekost.

“Het geeft sommige mensen binnen de conservatieve gelederen van de Republikeinse Partij te denken of we het proces niet nodig hebben om zichzelf uit te werken,” zei Wilson, wiens groep Pence ontving voor een toespraak in 2021. Hij voegde eraan toe: “Je blijft je stem moeten verdienen. Niets is vanzelfsprekend.”

‘Fenomenale dingen’

Wilson erkende dat Trump “enkele fenomenale dingen heeft gedaan toen hij president was,” zoals het veiligstellen van een conservatieve meerderheid in het Amerikaanse Hooggerechtshof, en zei dat de GOP-kiezers van South Carolina misschien op zoek zijn naar “een kandidaat die de vaandeldrager kan zijn, niet alleen voor nu, maar om in heel Amerika een continu momentum op te bouwen voor het conservatisme in de komende decennia.”

Maar Gerri McDaniel, die werkte aan de campagne van Trump in 2016 en zaterdag het evenement zal bijwonen, verwierp het idee dat de kiezers klaar zijn om de voormalige president achter zich te laten.

“Sommige media blijven zeggen dat hij zijn steun verliest. Nee, dat is niet zo,” zei ze. “Het wordt alleen maar groter dan het eerst was, omdat er zoveel mensen boos zijn over wat er in Washington gebeurt.”

Artikel gaat verder na afbeelding.

Trump

AP Photo/Reba Saldanha.

Het evenement in South Carolina, in een regeringsgebouw, omringd door gekozen functionarissen, is in sommige opzichten een off-brand voor een voormalige reality-tv-ster die gewoonlijk de voorkeur geeft aan grote bijeenkomsten en heeft geprobeerd een imago van buitenstaander te cultiveren. Maar de realiteit is dat Trump een voormalige president is die het Witte Huis probeert terug te winnen door zijn ambtsperiode af te zetten tegen de huidige regering.

Confederate Battle Flag

Rally’s zijn ook duur, en Trump, die notoir zuinig is, heeft nieuwe financiële uitdagingen toegevoegd toen hij besloot zijn campagne in november te beginnen – veel eerder dan veel bondgenoten hadden gevraagd. Daardoor is hij onderworpen aan strenge regels voor fondsenwerving en kan hij zijn goed gefinancierde leadership PAC niet gebruiken om te betalen voor dergelijke evenementen, die enkele miljoenen dollars kunnen kosten.

Ambtenaren verwachten dat Trump zal spreken in de lobby op de tweede verdieping van het Statehouse, een weelderige ceremoniële ruimte tussen het Huis en de Senaat.

De locatie heeft enkele van South Carolina’s meest opmerkelijke politieke nieuwsmomenten meegemaakt, waaronder Haley’s ondertekening in 2015 van een wetsvoorstel om de Confederate Battle Flag te verwijderen van het Statehouse terrein en McMaster’s ondertekening in 2021 van wetgeving die abortussen in de staat verbiedt na ongeveer zes weken zwangerschap. Het Hooggerechtshof heeft onlangs de abortuswet ongrondwettelijk verklaard, en McMaster heeft toegezegd om een herziening aan te vragen.

De ontluikende campagne van Trump heeft al tot controverse geleid, vooral toen hij dineerde met de holocaustontkennende blanke nationalist Nick Fuentes en de rapper die vroeger bekend stond als Kanye West, die een reeks antisemitische opmerkingen had gemaakt. Trump werd ook alom bespot omdat hij een reeks NFT’s  verkocht waarop hij onder meer als superheld, cowboy en astronaut was afgebeeld.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Proud Boys

Leden van de Proud Boys New Hampshire staan aan de kant van de Salem High School voor de toespraak van voormalig president Donald Trump op de jaarlijkse bijeenkomst van het New Hampshire Republican State Committee 2023, zaterdag 28 januari 2023, in Salem, N.H. (AP Photo/Reba Saldanha).

Tegelijkertijd is hij het onderwerp van een reeks strafrechtelijke onderzoeken, waaronder een onderzoek naar de ontdekking van honderden documenten met geheime markeringen in zijn club in Florida en de vraag of hij het recht heeft belemmerd door te weigeren ze terug te geven, evenals staats- en federale onderzoeken naar zijn pogingen om de resultaten van de verkiezingen van 2020, die hij verloor van de Democraat Joe Biden, ongedaan te maken.

Wachtend op de president

Toch blijft Trump de enige aangekondigde kandidaat voor 2024, en vroege peilingen tonen aan dat hij de favoriet is om de nominatie van zijn partij te winnen.

Stepanek, die tijdens de partijvergadering van zaterdag neutraal moest blijven tot zijn termijn als partijvoorzitter van New Hampshire eindigt, wees de betekenis van de trage start van Trump af, die volgens campagnefunctionarissen te wijten is aan de tijd die nodig is om de infrastructuur voor een nationale campagne op poten te zetten.

In New Hampshire, zei hij, “is er veel verwachting, veel opwinding” voor de herverkiezing van Trump. Hij zei dat Trumps trouwste aanhangers achter hem blijven staan.

“Je hebt veel mensen die niet achter hem stonden in ’15, ’16, toen Trumpers werden, toen nooit-Trumpers,” zei Stepanek. “Maar de mensen die hem steunden in New Hampshire, die hem in 2016 naar zijn overwinning stuwden in de New Hampshire primary, ze zijn er allemaal nog steeds, wachtend op de president.”