Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Van Zeeland tot Noordwijk stookolie aangespoeld langs de kust

Omroep West

In samenwerking met

Omroep West

Langs de kust van Zuid-Holland zijn bolletjes stookolie gevonden. Vanaf Zeeland tot in ieder geval Noordwijk is er olie aangespoeld, meldt Rijkswaterstaat, die is begonnen om de stookolie op te ruimen.

De stookolie is vermoedelijk afkomstig van een schip waarvan dezelfde lozing afgelopen weekend de stranden in Zeeland vervuilde. "Dat is de Maritieme Politie nu aan het onderzoeken", zegt Rijkswaterstaat tegen Omroep West. Mensen wordt geadviseerd om op te letten en alles wat besmeurd is goed schoon te maken en af te wassen.

Volgens de regionale omroep merken aan de kust van Scheveningen wandelaars, hondenbezitters en vooral surfers dat ze zwarte voeten oplopen van de plakkerige, teerachtige substantie.

"Er ligt een soort teerachtige rommel vlak onder het zand", zegt een surfer. Zijn surfboard zit onder de zwarte vlekken. "Mensen die op het strand lopen en bijvoorbeeld ook hun honden, krijgen heel vieze voeten."

Omroep Zeeland

Bolletjes stookolie op een strand in Zeeland

Een woordvoerder van Stichting De Noordzee reageert geschrokken wanneer ze hoort dat de stookolie na Zeeland de kust tot aan Noordwijk vervuild heeft. "Dat is wel heel flink, dan is er waarschijnlijk een lozing geweest."

Naast de overlast voor wandelaars en surfers maakt de woordvoerder zich zorgen om de dieren op en in zee. "Stookolie is geen prettige substantie, dus het zou kunnen dat er zeedieren gaan aanspoelen. Vooral wanneer vogels besmeurd raken kunnen ze onderkoeld raken en zelfs dood gaan."

De dierenambulance laat weten dat de eerste zeedieren inmiddels zijn opgevangen. Een aantal zeekoeten die stookolie op de veren hadden gekregen, hebben ze kunnen schoonmaken.