Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

'Twitter legt betalende haatzaaiers geen strobreed in de weg'

Elon Musk toert in 2020 het bouwterrein van zijn Tesla Giga Factory nabij Berlijn. Sinds de overname van Twitter is de waarde van het bedrijf in een duikvlucht geraakt en steeg het aandeel haatzaaien op de site, stellen onderzoekers.. | Alexander Becher / EPA

Gebruikers die betalen voor het Twitter Blue krijgen op Twitter voorrang, ongeacht het soort berichten dat ze plaatsen. Ook haatdragende teksten of het prijzen van daden van Hitler zijn in dat geval geen probleem. Dat stellen onderzoekers van het platform Center For Countering Digital Hate (CCDH), een organisatie die strijdt tegen online haatzaaien, intimidatie en desinformatie.

Deze onthulling volgt op recent onderzoek door Amerikaanse universiteiten Cornell en Berkeley, waaruit blijkt dat het Twitter-algoritme een voorkeur heeft om gebruikers emotionele en boosmakende tweets voor te schotelen.

CCDH keek inhoudelijk naar 100 Twitter Blue-accounts, waar onder meer racistische, homofobe en antisemitische taal werd geuit. De organisatie meldde alle tweets als haatzaaien bij Twitter. Na vier dagen waren alle accounts nog in de lucht Vrijwel alle (99 procent) van de omstreden tweets waren nog zichtbaar.

De onderzoekers stellen dat Twitter Blue-berichten prioriteit krijgen boven gewone accounts. Het platform versterkt daarmee haatdragende berichten wanneer binnen Twitter word gezocht. Als voorbeeld noemt CCDH een oproep tot geweld tegen migranten, dat als ‘top-tweet’ opduikt in zoekacties.

Tegenover nieuwssite The Daily Beast stelt CCDH dat uitblijven van strafmaatregelen tegen gerapporteerd haatzaaien het signaal afgeeft dat het “Elon Musk simpelweg niet boeit of burger- of mensenrechten van zwarten, joden, moslims en mensen in de LGBTQ+-gemeenschap worden geschonden, zolang hij maar zijn 8 dollar per maand kan verdienen”.

Dat geld heeft Twitter hard nodig, bleek uit een investeerdersbericht. Investeringsfonds Fidelity meldde deelnemers onlangs dat een investering van 20 miljoen dollar in Twitter momenteel als minder dan 6,6 miljoen dollar in de boeken staat.

Dagblad de Guardian becijfert op basis van het Fidelity-bericht dat van de 44 miljard die Musk voor Twitter neerlegde, de werkelijke waarde inmiddels rond de 15 miljard zweeft. Dat is een waardedaling van tweederde, sinds de overname in oktober 2022 werd afgerond.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia