Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

'Tientallen militanten gedood bij etnische rellen in Noordoost-India'

Indiase militairen patrouilleren in de staat Manipur (foto van 9 mei)

Het Indiase leger heeft de afgelopen dagen 33 militanten gedood in de noordoostelijke deelstaat Manipur. De leider van de deelstaat heeft dat bekendgemaakt aan journalisten. In Manipur zijn deze maand onlusten uitgebroken tussen etnische groepen.

Chief minister Nongthombam Biren Singh zei niet hoeveel militairen er zijn omgekomen of gewond zijn geraakt. Bij het lopende offensief tegen gewapende groeperingen worden ook helikopters ingezet. "We proberen de militanten te vinden die burgers aanvallen", zei Biren.

Duizenden militairen ingezet

Bij de rellen zijn afgelopen weken vele tientallen mensen gedood. Naar schatting honderden zijn gewond geraakt. De Indiase regering heeft duizenden militairen en paramilitairen ingezet om de orde te herstellen. Manipur is een afgelegen regio, die grenst aan het door burgeroorlog geteisterde Myanmar.

Het geweld begon op 3 mei. Op die dag raakten diverse etnische minderheden slaags met de overwegend hindoeïstische Meitei-gemeenschap, die de etnische meerderheid vormt van de deelstaat. De onderlinge spanningen waren tot een uitbarsting gekomen na een vonnis van het regionale hooggerechtshof.

Het hof had het regionale bestuur aangespoord om de Meitei snel de status van stam toe te kennen. Zo'n toekenning zou leden van de gemeenschap voordelen opleveren, zoals gereserveerde overheidsbanen en toegang tot zorg en universiteiten. Maar tientallen andere etnische groepen vinden dat de Meitei al te veel macht hebben voor zulke voordelen.