Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Thialf weer gered van ondergang: kabinet stopt nog eens 2,5 miljoen in ijsstadion

Door onze sportredactie

Thialf is opnieuw gered van een ondergang. Het ijsstadion in Heerenveen krijgt de komende jaren bijna 2,5 miljoen euro van het kabinet om de financiële problemen het hoofd te bieden, schrijft sportminister Conny Helder dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Helder had eerder al 1 miljoen euro beloofd zodat het stadion niet tijdens het afgelopen schaatsseizoen failliet ging. Door de toegenomen energieprijzen kampte Thialf met een fors tekort op de begroting. Het ijsstadion moest diep in de reserves tasten om het verlies weg te werken.

Een soortgelijk seizoen zou het einde van Thialf betekenen. Daarom vroeg de directie van het ijsstadion opnieuw om overheidssteun. Helder wilde aanvankelijk dat de provincie Friesland en de gemeente Heerenveen meer zouden bijdragen aan een oplossing, maar zij zagen daarvan af.

Van de 2,5 miljoen euro boven de al toegezegde 1 miljoen euro schaft Thialf zogenoemde battery packs aan, waarmee het ijsstadion de energiekosten kan terugbrengen naar het oude niveau van zo'n 400.000 euro. Dat is 1 tot 2 miljoen euro minder dan het bedrag waar Thialf nu op afstevent.

"Hierdoor kan topsport in Thialf doorgang blijven vinden", aldus Helder. "Bovendien draagt dit bij aan de benodigde verduurzaming van de sportsector. Hiermee kan kennis en kunde worden verkregen hoe grote sportaccommodaties die ook grote energieverbruikers zijn, kunnen verduurzamen."

Thialf kampte de afgelopen jaren vaker met grote financiële problemen. Verschillende Nederlandse topschaatsers schreven vroegen het kabinet vorig jaar in een brandbrief al om steun omdat hun seizoen in gevaar zou komen. Toen ging de sportminister ook al overstag.

Lees meer over:

Schaatsen Thialf