Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Terugblik hackathon persalarmering: geschikte alternatieven op het huidig persalarm

© Paul Teixeira

Donderdag 16 maart heeft de NVJ met verschillende leden deelgenomen aan een zogenaamde ‘hackathon’, georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het doel was om alternatieve oplossingen te vinden voor de automatische persalarmering in haar huidige vorm.

De aanleiding van de ‘hackathon’ lag bij het besluit van de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz, om de pers in de toekomst niet meer automatisch in te lichten bij incidenten. Tijdens de hackacthon werd er gezocht naar een mogelijke, alternatieve oplossing voor de vraag hoe de pers in de toekomst wél geïnformeerd kan blijven over incidenten. Het huidige persalarm zou in de huidige vorm in strijd zijn met de privacywetgeving, omdat de mogelijkheid bestaat dat er in een persalarm persoonlijke informatie van individuen wordt verspreid.

‘De dag kende een goede opkomst en sfeer. De groep werd ingedeeld in werkgroepen met meerdere disciplines. Aanwezigen waren vertegenwoordigers vanuit de hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance), veiligheidsregio’s, de media en juristen’, aldus NVJ-secretaris Paul Teixeira.

Rotterdams pers monitor-systeem
De participanten van de hackathon waren het eens over het belang van het overeind houden van een (semi)-automatisch systeem. Een meerderheid van de werkgroepen kwam met een alternatief in de vorm van een ‘gesloten alarmeringssysteem’. Dit houdt in dat houders van een landelijke politieperskaart toegang kunnen krijgen tot informatie. De selectie van welke berichten worden doorgezet, wordt gemaakt op basis van ‘maatschappelijke impact en noodzaak’.

Volgens Teixeira heeft de dag een aantal doelen bereikt. Zo zijn alle betrokken partijen op de hoogte gehouden van elkaars bezigheden. ‘De oplossing bestond dus eigenlijk al in Rotterdam, maar er waren ook mensen die daar geen weet van hadden.’

Daarnaast heeft de NVJ bij het slot van de bijeenkomst de vertegenwoordigers van het ministerie gevraagd of er een toezegging kan komen dat, in afwachting van de uitwerking, het bestaande systeem kan blijven draaien. Momenteel wordt het huidige systeem op 1 april stopgezet. Het ministerie heeft vrijdag laten weten uiterlijk 28 maart antwoord te geven op de vraag of het systeem nog langer in gebruik kan blijven.

De NVJ heeft bovendien nogmaals aangegeven dat een dergelijk uitstel een voorwaarde is om af te zien van juridische stappen richting de overheid.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia