Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tellers spotten ruim 340.000 vogels, spreeuw is koploper

Door onze nieuwsredactie

Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling zijn zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Zoals vaker staat de spreeuw boven aan de lijst, met ruim 77.000 exemplaren. Op ongeveer 130 plaatsen in Nederland zaten tellers klaar.

De vogeltelling, de Euro Birdwatch, werd voor de 28e keer gehouden. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er deze zaterdag "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Vorig jaar was de telling op een dag met onstuimig weer, wat maar 232.192 waarnemingen opleverde.

In 33 Europese landen trokken vogelaars erop uit. Vogelbescherming Nederland meldt dit keer opvallend veel vinkachtigen, zoals kneuen, kruisbekken en sijzen. De omstandigheden in de landen van herkomst, met name in Scandinavië, waren afgelopen week ideaal voor de vogels om naar het zuiden te trekken. "Een lichte tegenwind zorgde er in Nederland vervolgens voor dat deze soorten laag gingen vliegen, waardoor ze gemakkelijker te zien én te horen zijn."

Bijzondere vogels die werden gespot waren onder meer vier grauwe pijlstormvogels, een slangenarend, twee roodpootvalken, een rosse franjepoot en een bladkoning. Verder waren er ook nog nooit eerder zoveel jan-van-genten geteld als dit jaar: bijna 3500 stuks.

Lees meer over:

Dieren