Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

'Te vroeg om te juichen om lagere inflatie'

Auteur : Samuel Hanegreefs

Ondanks de daling van de inflatie waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag over bericht, moeten we niet te snel juichen. Dat zegt BNR's huiseconoom Han de Jong. 'De prijzen in de supermarkten blijven stijgen'.

Als we het prijsniveau met dat van vorige maand vergelijken, is het leven in januari iets goedkoper geworden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Waar de inflatie in december in vergelijking met een jaar eerder nog op 9,6 procent lag, daar lagen de prijzen in januari gemiddeld nog maar 7,6 procent hoger dan een jaar eerder.

Lees meer | Inflatie zakt naar 7,6 procent, maar dagelijkse boodschappen blijven duur

Goed nieuws dus voor gezinnen die kreunen onder hoge facturen. Toch is het te vroeg om te juichen, waarschuwt De Jong. Dat komt omdat de daling bijna uitsluitend het gevolg is van de lagere energieprijzen. 'Voor alle andere dingen, zoals voedsel, blijven de prijzen verder opgelopen, zowel jaar op jaar als maand op maand', zegt de econoom. Dat merken consumenten in de supermarkt. Daar blijven producten duurder worden.

De prijsdaling komt bijna uitsluitend door de lagere energieprijzen. 'Voor alle andere dingen, zoals voedsel, blijven de prijzen verder opgelopen.'
De prijsdaling komt bijna uitsluitend door de lagere energieprijzen. 'Voor alle andere dingen, zoals voedsel, blijven de prijzen verder opgelopen.' (ANP / Robin Utrecht)

Wat we wel kunnen besluiten, is dat het prijsplafond dat de overheid instelde voor energie werkt, stelt De Jong vast. 'Maar dat effect zie je maar één keer.' Dus om een idee te krijgen van de verwachte inflatie in februari moet je naar alle andere producten en goederen kijken. 'Die prijzen blijven stijgen.' Het zou dus zomaar kunnen dat de inflatie deze maand weer wat gaat oplopen.

Al is het ook weer niet zo simpel. In januari verhogen namelijk veel verkopers de prijzen van hun producten en diensten. 'Daardoor zijn cijfers uit januari altijd wat lastig te interpreteren'.

Lees meer | IMF voorziet komende jaren daling inflatie

Bovendien zijn veel producten de voorbije tijd duurder geworden net als gevolg van de hogere energieprijzen, die aan klanten worden doorgerekend. 'Nu zullen we een omgekeerde beweging zien', voorspelt De Jong. 'De energieprijzen dalen en dat zal in de loop van het jaar doorwerken in de andere componenten. Maar hoe snel dat zal gebeuren, dat valt af te wachten.'

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen